Kosti pavijana, Foto: PLOS

Životinjske mumije pronađene u Egiptu: ‘Znali smo za mačke, pse i ptice, ali ovo je čudo’

Autor: Zlatko Govedić

Dosada su u Egiptu otkopani deseci milijuna mumificiranih životinja, uglavnom mačaka, pasa, ibisa i ptica grabljivica, no mumije primata rijetke su i malo poznate.

Nova analiza mumificiranih pavijana otkriva njihovo mjesto u starom Egiptu i pokazuje da, iako su bili cijenjeni kao svete životinje, njihovi uvjeti života nisu bili idealni.

Pavijani (Papio) su rod primata iz porodice majmuna staroga svijeta (Cercopithecinae).

Kosti pavijana, Foto: PLOS

Imali ulogu u ritualima

Istraživači su proučavali kosti 463 mumificirana pavijana koje su francuski arheolozi pronašli početkom 1900-ih u nekropoli Gabbanat el-Qurud, u tzv. Dolini majmuna, jugozapadno od Doline kraljeva.

Konkretno, riječ je o 23 lubanje, 24 mandibule i više od 200 izoliranih kostiju koje su sastavljene u cjelovite kosture bez obzira na to jesu li sve kosti pripadale istoj jedinki.

U grobnicama su bili komadi osušene kože s dugim čupercima dlake koji su još bili pričvršćeni, što sugerira da su životinje uistinu bile mumije.
Grivasti (Papio hamadryas) i maslinasti pavijan (Papio anubis) dovođeni su iz južnih područja, poput današnjeg Sudana i planinskih područja uz Crveno more, uključujući Eritreju, Somaliju i Etiopiju.

Igrali su ulogu u staroegipatskim ritualima, no uzgoj i briga o velikim divljim životinjama, pogotovo iz drugih regija, bili su izazovni.

(FOTO) Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, oživljena su lica egipatskih mumija starih 2000 godina!
Brojne patologije

Studija potvrđuje rezultate ranijih istraživanja o zdravlju pavijana u starom Egiptu. Prije smrti bili su lišeni Sunčeve svjetlosti pa su patili od bolesti kostiju zbog loše prehrane, pokazujući znakove rahitisa, deformirane udove i lica, nerazvijene zube, osteoartritis i druge patologije izazvane metaboličkim poremećajima.

Deformacije su slične onima kod pavijana na drugim egipatskim nalazištima iz istog razdoblja, poput Saqqare i Tuna el-Gebela.

Otkriveno je da su mumijski ostaci tih životinja stariji nego što se pretpostavljalo. Datirani su između 803. i 520. pr. Kr.

Unatoč uvjetima zatočeništva, istraživači ne sugeriraju namjerno zlostavljanje, već nedostatak znanja o skrbi za te vrste primata.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.