Foto: Pixabay

ŽIVI ORGANIZMI NA VENERI? Što je znanstvenicima zapelo za oko na ovom, kako su mislili, mrtvom planetu

Autor: A.K.

Na Veneri su uvjeti toliko oštri da su znanstvenici mislili kako je taj planet mrtav, no za oko im je zapelo nešto nevjerojatno. Našli su tragove plina koji pluta kroz oblake Venere, a misle kako bi mogli potjecati od živih organizama, prenosi Guardian.

Astronomi su do otkrića došli tako što su u atmosferi Venere na visini od pedesetak kilometara detektirali fosfane. Nisu uspjeli otkriti ni jedan drugi proces kojim bi ovaj spoj mogao nastati, osim kao produkt nekog organizma.

Ovo bi značilo i kako je na ultravrućoj Veneri opstao neki oblik života kojeg zagrijavanje tog planeta nije uništilo. Oblaci u Venerinoj atmosferi sadrže čestice čiji sastav čini u većem dijelu sumporna kiselina.

S obzirom na neugodne uvjete na Veneri, neki smatraju da fosfani nisu nusproizvod plutajućih stanovnika, no ipak se organizmi još uvijek čine kao najlogičnija pretpostavka.

Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu smatra kako je nevjerojatno da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. Svi dosad poznati geološki i fotokemijski procesi su suviše neprikladni da bi mogli proizvesti fosfane, pa se sumnja na organizme.

Primjerice, fosfane na Zemlji otpuštaju mikrobi u okruženjima siromašnima kisikom, poput sedimenta u jezerima. Greaves je fosfane otkrila prilikom potrage za znakovima života izvan planeta Zemlje. Veneru je prije dvije godine promatrala teleskopom James Clerk Maxwell na Havajima te prošle godine teleskopom Alma u Čileu. Prvi znak fosfana je primijetila kad se jedne večeri spremala napustiti posao.

(VIDEO) FASCINANTNO OTKRIĆE: Fosil star 410 milijuna godina potpuno mijenja evoluciju morskih pasa!

NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Zar je ovakva očuvanost moguća nakon 40 tisuća godina!?

Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.