Screenshot/Youtube

Živa rijeka zaprepastila turiste: Mislili su da je voda, ali istina ih je šokirala

Autor: Zlatko Govedić

Mnoštvo dvojenoga koje se sporo kreće, nalik živoj rijeci, nedavno je snimljeno u planinskom području Tajvana, što je izazvalo jezu kod onih koji su tome svjedočili i izazvalo zabrinutost šire javnosti.

Taj izvanredan fenomen dogodio se 27. travnja u nacionalnom parku Hsüeh-Pa na središnjem dijelu otoka. Turistički vodič Yang Xiaozhong, s 11 godina iskustva, vodio je grupu od sedmoro turista duž staze zapadno od ceste Dalu Forest Road.

Tada je primijetio nešto što je izgledalo kao opalo lišće koje prekriva tlo. U početku pripisujući tu scenu obilnim kišama, Yang je ubrzo shvatio da se “lišće” pomiče. Kad je pobliže pogledao, otkrio je tisuće dvojenoga kako puze zajedno, tvoreći formaciju nalik rijeci.

Prirodna pojava

Yang je brzo snimio fenomen svojim mobitelom, ističući da se nikada nije susreo ni s čim sličnim u svojoj karijeri u parku. Pokretna masa dvojenoga bila je široka oko 4 m i protezala se u dužinu preko 50 m. Neobičan prizor zapanjio je turiste koji su reagirali sa strahom i inzistirali na alternativnom šljunčanom putu kako bi izbjegli člankonošce.

Vodič je nagađao da bi bizarna pojava mogla biti znak prirodne katastrofe, što su mnogi ponovili nakon što je video postao viralan. Zabrinuti gledatelji obasuli su nacionalni park Hsüeh-Pa upitima, zabrinuti da bi kretanje dvojenoga moglo signalizirati nadolazeći potres, s obzirom na uvjerenje da životinje mogu osjetiti takve događaje.

Kao odgovor na uznemirenost javnosti, Nacionalni park Hsüeh-Pa izdao je priopćenje u kojem se ispričava za paniku koju je video izazvao. Park je uvjerio javnost da je migracija dvojenoga prirodna pojava, vjerojatno potaknuta promjenama okoliša ili vremenskim prilikama. Park se također ispričao zbog uzbune koju je video izazvao, obećavajući oprezniju komunikaciju u budućnosti.
“Rijeka dvojenoga”, iako mnogima uznemirujuća, naglašava čuda i misterije prirodnih fenomena, podsjećajući nas na zamršena i često iznenađujuća ponašanja divljih životinja.

U Hrvatskoj pronađeni primjerci problematične invazivne vrste: Među najgorim je na svijetu
Kopneni člankonošci

Dvojenoge (Diplopoda) su kopneni člankonošci koji sa strigama (Chilopoda), malonošcima (Pauropoda) i kratkonošcima (Symphyla) čine razred u potkoljenu stonoga (Myriapoda).

Odlikuju se dobro razvijenom glavom i kolutićavim tijelom na kojem svaki kolutić ima jedan do dva para nogu. Dvojenoge su poznate i kao milipedes, što znači tisuću nogu, ali je broj znatno manji. Većina ima oko 30 pari nogu, ali je poznata i vrsta s 350 pari.

Staništa dvojenoga nalaze se na hladnim i vlažnim mjestima, a mnoge vrste su uobičajene ispod kamenja i trupaca, u lišću i tlu i ispod kore stabala. Dvojenoge su biljojedi (herbivora) i strvinari, koji se ponajviše hrane trulom tvari i biljnog i životinjskog porijekla.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.