Pinterest

ZEMLJANI, ODBROJANI SU VAM DANI! Stiže vam ‘bog kaosa’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Asteroid 99942 Apophis širok je 340 metara i proći će na udaljenosti od oko 30.000 kilometara od Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite.

Brzina kojom će proletjeti pored nas bit će oko 40.000 km/h, pa će biti vidljiv sa Zemlje.

Znanstvenici su svjesni da bi se njegova putanja, dok dođe do nas, mogla promijeniti, a na opasnost od asteroida, ali i na činjenicu da trenutno nemamo nikakvu obranu od njih, upozorio je i Elon Musk.

Vlasnik tvrtki SpaceX i Tesla objavio je na svom profilu na Twitteru članak o asteroidu koji je nazvan “Bog kaosa”. Naveo je da nije zabrinut oko tog konkretnog asteroida, ali je svjestan da će jednom “veliki kamen” udariti u Zemlju, a mi obranu u tom slučaju nemamo.

O opasnostima koje nam prijete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti obrane, prije nekoliko godina govorio je i Joseph Nuth, NASA-in znanstvenik. Rekao je da bi veliki objekt iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse pre 66 milijuna godina, mogao ponovno udariti u naš planet.

Problem je što, ako bi se doista otkrio takav objekt na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi se moglo učiniti kako bismo se zaštitili od udara i spriječili potencijalno uništenje ljudske vrste.

Znanstvenici su predložili da NASA napravi jednu letjelicu za presretanje svemirskih objekata, ako dođe do takvih opasnosti, da bi se dobilo na vremenu potrebnom za organizaciju misije spašavanja našega planeta i života na Zemlji kada se jednom otkrije takav asteroid.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.