Foto: Ilustracija/Pixabay

Zemlja trpi zastrašujuće promjene, stručnjaci upozoravaju: ‘Ovo je problem bez presedana’

Autor: F.F

Zemljina rotacija mijenja se zbog klimatskih promjena, što brine stručnjake. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazuje da topljenje leda na polovima Zemlje utječe na brzinu njezine rotacije. To može uzrokovati odgodu dodavanja “prijestupne sekunde” na globalni sat do 2029. godine umjesto planirane 2026. godine.

Topljenje leda ima duboke implikacije na jezgru naše planete, što ubrzava Zemljinu rotaciju. Dok ova promjena može djelovati kao izolirani fenomen, njezine posljedice protežu se na šire sustave, uključujući način na koji mjerenje vremena funkcionira na globalnoj razini, piše Indy100.

Kako ledene kape nestaju, pritisak na jezgru Zemlje mijenja se, što rezultira ubrzavanjem rotacije. To ubrzanje rotacije ne samo da utječe na trajanje dana, već također može poremetiti način na koji svjetski sat (UTC) održava svoju točnost.

Foto: Unsplash

Ozbiljna situacija

Svijet se oslanja na koordinirano univerzalno vrijeme (UTC) za sinkronizaciju svih različitih aspekata globalnih komunikacija, uključujući financijska tržišta, zračni promet, telekomunikacije i računalne mreže. Stoga čak i najsitnije promjene u toj mreži mogu imati značajan utjecaj na svakodnevni život i poslovanje.

Duncan Agnew sa Sveučilišta Kalifornije San Diego objašnjava da će se problemi s mjerenjem vremena pojaviti prije nego što se očekivalo, što je posljedica ubrzanog topljenja leda. To je samo jedan od brojnih načina na koje klimatske promjene utječu na temeljne aspekte našeg svakodnevnog života i funkcioniranja globalnih sustava.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
“Ekstrapolacija trendova za jezgru i druge relevantne fenomene za predviđanje buduće orijentacije Zemlje pokazuje da će UTC kako je sada definiran zahtijevati negativan diskontinuitet do 2029.”, rekao je Agnew.

“Ovo će predstavljati problem bez presedana za mjerenje vremena računalne mreže i može zahtijevati promjene u UTC-u ranije nego što je planirano. Da se topljenje polarnog leda nedavno nije ubrzalo, ovaj bi se problem dogodio tri godine ranije: globalno zatopljenje već utječe na globalno mjerenje vremena”, zaključio je.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.