Skydrive

Zbogom prometnim gužvama! Leteći automobili postaju naša realnost

Autor: Zlatko Govedić

Japanski mediji javljaju da je njihova vlada odlučila uložiti značajna sredstva u razvoj letećih automobila, s ciljem njihove komercijalizaciji već 2023. godine. Plan je da leteći automobili rasterete cestovni promet u velikim gradovima, ali i da budu inovativan način prijevoza na područjima koja su inače teško dostupna, poput otoka ili planina, te u slučajevima prirodnih katastrofa kad su ceste uništene ili neprohodne.

Tokijska tvrtka SkyDrive aktivno radi na razvoju letećeg automobila koji će biti kombinacija cestovnog i zračnog vozila. Vozač (ili da bolje kažemo pilot) bi cestom došao do dijela određenog za polijetanje i slijetanje i otamo poletio prema cilju.

Šef SkyDrivea, Tomohiro Fukuzawa, uvjeren je da će takav koncept osvojiti javnost te da će do 2050. godine svi biti u mogućnosti “doletjeti” bilo kamo u Tokyju u roku od 10 minuta.

Njegova je tvrtka razvila koncept malog električnog osobnog vozila (eVTOL) koje bi trebalo u proizvodnuu krenuti krajem ove godine. Prema informacijama iz SkyDrivea, model SD-XX, visok je tek 1,5 metara i širok 4 metra. Naizgled podsjeća na dron veličine automobila, a trebao bi imati doseg od nekoliko desetaka kilometara uz najveću brzinu od 100 kilometara na sat.

S obzirom na to da se radi o malom električnom vozilu, u SkyDriveu se nadaju kako će im to olakšati dobivanje dozvola za polijetanje i slijetanje u urbanim područjima. U planu im je predstaviti i potpuno automatiziranu verziju vozila koja bi funkcionirala poput taksija i to do 2028. godine.

Što se cijene tiče, Fukuzawa ističe kako bi ona na početku bila u rangu skupljeg automobila. No, kako se broj prodanih eVTOL-ova bude povećavao, tako bi i cijena trebala biti sve niža.




U ovom trenutku više od 100 tvrtki diljem svijeta, među kojima su Boeing, Airbus i Uber, razvija svoje verzije letećih automobila pa je njihova uporaba sve manje futuristička imaginacija, a sve više realnost.

ZBOG MACOLINIH MEDVJEDA RASKINULI SURADNJU S HRVATSKOM ‘Medvjedica Nelly umrla je u agoniji zbog bahatosti i nebrige!’




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.