Foto: Unsplash

Zastrašujuće upozorenje znanstvenika: Pogledajte što će se Zemlji dogoditi već do kraja godine

Autor: H.B.

Svjetski klimatolozi suočavaju se s ozbiljnim izazovima jer se, prema preliminarnom istraživanju, očekuje da će globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2), odgovornog za globalno zatopljenje, porasti za oko jedan posto do kraja 2023. godine. Klimatolog koji stoji iza ovog istraživanja upozorava da će taj porast dovesti do novog rekorda u emisijama CO2, što je svakako loša vijest za sve koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena.

Ova vijest stiže u vrijeme kada znanstvenici širom svijeta upozoravaju na potrebu za hitnim i znatnim smanjenjem emisija CO2 kako bi se ispunili svjetski ciljevi ograničavanja globalnog zatopljenja i izbjegli katastrofalni klimatski utjecaji. Prema njihovim izjavama, tijekom ovog desetljeća potrebno je smanjiti emisije ugljika gotovo za polovicu kako bi se postigli ti ciljevi.


Veliko otkriće o bacanju novčića: ‘Rezultat nije 50/50, algoritmi klađenja morat će se prilagoditi’

Glen Peters, direktor istraživanja na institutu za klimatska istraživanja CICERO u Norveškoj, iznio je zabrinjavajuće prognoze. Umjesto očekivanog smanjenja globalnih emisija CO2 za oko pet posto ove godine, prema njegovom istraživanju, emisije su, naprotiv, nastavile rasti. Sada se očekuje da će emisije porasti između 0,5 posto i 1,5 posto, što je razočaravajuće odstupanje od očekivanja.

Foto: Unsplash

Zašto se emisija povećala

“Bilo bi vrlo malo vjerojatno da će se emisije smanjiti 2023.”, rekao je Peters za AFP, što jasno ukazuje na ozbiljnost situacije. Preliminarni podaci pokazuju koliko će biti teško postići cilj Pariškog sporazuma, koji se bori za ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih razina. Znanstvenici upozoravaju da bi prekoračenje ovog praga moglo dovesti do opasnih prijelomnih točaka u klimatskom sustavu.

“Svake godine emisije koje rastu sve teže dopiru do puteva koji su u skladu s Parizom”, istaknuo je Peters, ukazujući na ozbiljnu disonancu između ambicija i stvarnosti. Konačna analiza emisija CO2 bit će objavljena u prosincu, istodobno s ključnim pregovorima UN-a o klimi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na tim pregovorima očekuje se da će vodeći svjetski čelnici raspravljati o budućnosti fosilnih goriva, glavnog izvora onečišćenja CO2.

Ranije ove godine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) iznijela je prognozu koja je sugerirala da će svjetska potražnja za naftom, plinom i ugljenom doseći vrhunac u ovom desetljeću zbog brzog rasta čišćih energetskih tehnologija i električnih automobila. Međutim, IEA također upozorava na negativne posljedice povećanih ulaganja u fosilna goriva i “tvrdoglavo visoke emisije” tijekom postpandemijskog gospodarskog oporavka, potaknutog i ruskom invazijom na Ukrajinu.

FOTO: Unsplash

Znanstvenici razočarani

Glen Peters poziva na ubrzanu tranziciju prema čistoj energiji kao ključnom rješenju za smanjenje emisija. Ipak, izražava zabrinutost zbog toga što se ta tranzicija ne događa u dovoljno značajnom opsegu.
Znanstvenici su iznijeli svoje razočaranje, podsjećajući da su se nadali da će emisije dostići svoj vrhunac 2015. godine, a zatim su ponovno imali nadu tijekom pandemije 2019. godine. Međutim, trend rasta emisija nastavlja se, s očekivanim novim vrhuncem 2023. godine. Peters zaključuje da se mora učiniti mnogo više kako bismo se distancirali od fosilnih goriva i ubrzali prelazak na čistu energiju.

NASA poslala letjelicu na objekt ogromne vrijednosti: ‘Milijun puta premašuje svjetsko gospodarstvo’

Godišnje izvješće “Global Carbon Budget” za 2023. godinu bit će objavljeno u prosincu i pružit će detaljne informacije o emisijama CO2 iz svih izvora. Izračuni se temelje na podacima iz mjesečnih i tromjesečnih izvješća Međunarodne agencije za energiju.

Ovaj izazovni trend rasta emisija CO2 postavlja pitanje odlučnosti svjetskih lidera i njihovoj sposobnosti da se suoče s klimatskim promjenama kako bi sačuvali planet za buduće generacije.
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.