Foto: Unsplash

Zastrašujuće otkriće znanstvenika o Atlantskom oceanu: Događa se nešto što će utjecati na sve

Autor: H.B.

Najvažnija oceanska struja na svijetu, Golfska struja, suočava se s alarmantnim slabljenjem koje ima potencijalno ozbiljne posljedice na globalni klimatski sustav, pokazala je nova studija provedena u suradnji Oceanografskog instituta Woods Hole i Sveučilišta u Miamiju.

Istraživači su temeljito analizirali četrdesetogodišnje podatke iz Floridskog tjesnaca, gdje su Golfska struja i njeni učinci lako vidljivi. Otkrili su da se prijenos ove ključne oceanske struje smanjio za oko četiri posto tijekom proteklih četiri desetljeća. To se smatra prvim “uvjerljivim i nedvosmislenim promatračkim dokazom” usporavanja Golfske struje, prenosi Live Science.


Iako istraživači nisu utvrdili konkretne razloge za ovu promjenu, postoji velika vjerojatnost da nije rezultat slučajnosti. Golfska struja igra ključnu ulogu u regulaciji temperatura, oborina, razine mora i drugih klimatskih faktora u regijama koje pokriva. Također prenosi hranjive tvari preko oceana i ima dubok utjecaj na vremenske obrasce i aktivnost uragana.

Foto: Unsplash

‘Najsnažniji dokaz o slabljenju’

Fizički oceanograf Chris Piecuch iz Oceanografskog instituta Woods Hole napominje: “Ovo je najsnažniji, najdefiniraniji dokaz koji imamo o slabljenju ove klimatski relevantne oceanske struje.”

Iako istraživači nisu mogli jednoznačno povezati ovo slabljenje s klimatskim promjenama, mnogi vjeruju da je globalno zatopljenje vjerojatni uzrok. Golfska struja je ključna komponenta u regulaciji klime našeg planeta, a njeno slabljenje može imati nepredvidive posljedice.

Studija također naglašava važnost dugoročnih promatranja oceana za praćenje i razumijevanje klimatskih promjena koje traju desetljećima ili čak stoljećima. Osim toga, istraživači se nadaju da će njihova analiza podataka moći primijeniti na druge regije oceana kako bi se bolje razumjele promjene u klimatskim sustavima i njihov utjecaj na naš planet.

Supervulkan ponovo prijeti Europi: Strahuje se od ogromne erupcije
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.