Foto: YouTube

Zastrašujuće otkriće s dna oceana: Znanstvenici pronašli misteriozan virus u Marijanskoj brazdi

Autor: H.B.

Najdublja točka na Zemlji, Marijanska brazda,  mjesto je gdje su znanstvenici pronašli novi virus. Nazvan vB_HmeY_H4907, ovaj virus pronađen je na dubini od nevjerojatnih 8.839 metara unutar Marijanske brazde, koja se proteže na dubinu od oko 11.000 metara na najnižoj točki Tihog oceana. Fascinantno, ovaj virus pripada kategoriji bakteriofaga, što su oblici života koji inficiraju bakterije, prisvajajući njihove stanične aparate kako bi stvorili više kopija samih sebe.

Rezultati ovog značajnog otkrića objavljeni su 20. rujna u časopisu Microbiology Spectrum, a glavni autor Min Wang, morski virolog s Oceanskog sveučilišta Kine u Qingdaou, izjavio je: “Prema našim najboljim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolirani fag u globalnom oceanu”.

Tek treći poznati virus

Ovaj novootkriveni virus ima sposobnost inficiranja bakterija iz roda Halomonas putem lizogene metode, što znači da ubacuje svoj genetski materijal u genom bakterije i replicira se bez uništavanja svojih nositelja. Ovo svojstvo sugerira da su se suvremene bakterije i virusi razvijali u iznimno surovim okruženjima, gdje bi ubijanje svog domaćina bilo neodrživo.

Rod Halomonas prisutan je u oceanima diljem svijeta, uključujući antarktičko morsko dno i sedimente oko hidrotermalnih izvora dubokog mora. Genetskom analizom vB_HmeY_H4907, znanstvenici su otkrili da se raspon ovog virusa vjerojatno podudara s rasponom bakterija koje napada.

Novootkriveni virus tek je treći poznat virus koji inficira bakteriju Halomonas u hadal zoni, gdje se bakterije i virusi razvijaju na dubinama koje su potpuno nepoznate našem imunološkom sustavu. Sljedeći koraci za znanstvenike bit će traženje drugih misterioznih dubokomorskih virusa i istraživanje nedovoljno poznatih načina na koje ovi mikrobiološki akteri komuniciraju i oblikuju svoje okoline.

Dok svi pričaju o NLO-ima, prava opasnost prijeti nam iz mora? NASA angažirala oceanografkinju
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.