Zastrašujuće otkriće ispod pepela Pompeja: Novi detalji pakla vulkana zaprepastili arheologe | Dnevno.hr
Ilustracija/Photo: Pixabay

Zastrašujuće otkriće ispod pepela Pompeja: Novi detalji pakla vulkana zaprepastili arheologe

Autor: dnevno.hr

Konj koji je nedavno pronađen zarobljen u pepelu vile Pompeji bio je samo vrh konjaničkog ledenog brijega. Otkako je to otkriće objavljeno prošlog tjedna, arheolozi su otkrili da su najmanje tri konja nestala u vili na staji tijekom vulkanske erupcije Vezuva koji je zatrpao slavni i drevni rimski grad.

Najmanje dvije životinje bile su iskorištene i eventualno pripremljene za mahnitu evakuaciju u vrijeme kada su pogođeni smrtonosnim, piroklastičnim tokovima koji su tijekom ponoći u ljeto 79. godine požurili kroz Pompeje i okolicu.

Zapanjujući, potpuni gipsani sloj jednog od konja iz vile prvi je takve vrste iz Pompeja. Kada je vulkan izbio, mnogi stanovnici grada i životinje preminuli su na mjestu nakon što su ih preplavili valovi otrovnog plina i pepela. Njihova tijela koja su se raspadala napustila su šupljine u neobičnom obliku.

Krajem 19. stoljeća arheolozi su razvili metodu ubrizgavanja žbuke u ove praznine kako bi dobili više pojedinosti o mrtvima. Otad se uglavnom koristi na ljudima – I na zloglasnom lančanom psu – ali to je bio prvi pokušaj na velikom sisavcu.

Tim je također bacio dvije noge drugog konja otkrivenog u blizini, ali ostatak praznine koji je ostavilo to tijelo uništili su pljačkaši grobnica, lokalno poznati kao tombaroli, koji su kružili tunelima oko zidina antičke vile kako bi ukrali artefakte koje bi mogli prodati na crnom tržištu.

Ostatke te skeletne ostatke trećeg konja također su gotovo u potpunosti uništili tombaroli, rekla je zoološka arheologinja Chiara Corbino, koja je proučavala konje, za National Geographic.

Dokazi u obliku komadića i vezica oko dva konja sugeriraju kako su ih koristili ljudi koji pokušavaju pobjeći od erupcije, tvrdi Massimo Osanna, generalni direktor Arheološkog parka Pompeji. Ostatci trećeg konja su previše nepotpuni kako bi se utvrdilo jesu li također iskorišteni za ljudski bijeg u vrijeme smrti, rekla je Corbino.

Vila, koja se nalazi u području Civita Giuliana izvan zidina drevnih Pompeja, izvorno je otkrivena početkom 20. stoljeća, a djelomično iskopana u 1950-ima, a kasnije zapečaćena. Istražitelji su prošlog ljeta uočili tunele tombaroli i upozorili arheologe iz Arheološkog parka Pompeja, koji su potom iskopali prethodno nepoznato stabilno područje.

Talijanske vlasti od tada su potvrdile National Geographicu da je nalaz rezultat značajne kriminalističke istrage, poznate kao Operacija Artemide (Operacija Artemis) koju vodi talijanska državna policija, karabinjeri. Ova višegodišnja istraga započela je 2014. godine, nakon što su lopovi ukrali fresku koja prikazuje Artemidu, grčku božicu lovstva, sa zidova drevne Pompejske kuće koja je trenutno zatvorena za javnost.

Do početka 2015. operacija je iznjedrila više od 140 osumnjičenih – tombarola, ilegalnih umjetničkih trgovaca, pa čak i nekih članova mafije – u istodobnim napadima u zoru u 22 talijanske pokrajine. Timovi su vratili oko 2.000 drevnih artefakata, uključujući ilegalno iskopane vaze, kovanice i arhitektonske fragmente.

Prema Osannu, istraživanje u vili je zasad zaključeno, ali arheolozi ne isključuju daljnja istraživanja u budućnosti, što bi moglo otkriti još tragične trenutaka zamrznutih u vremenu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.