Ilustracija/Screenshot/Youtube

ZASTRAŠUJUĆE! Napadne li Zapad Rusiju, doći će do odmazde u kojoj će smjesta poginuti 34 milijuna Europljana

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Američki predsjednik Donald Trump, nezadovoljan činjenicom da Kina nije dio Sporazuma o uklanjanju nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), odluči je da SAD više neće biti dio ugovora kojeg su krajem ’80-ih potpisali SAD i tadašnji SSSR. Podsjetimo da Kina tada nije imala razvijene nuklearne snage, barem ne u mjeri kakve su imale jedine dvije svjetske nuklearne velesile. Nema ih ni danas i neće ni pregovarati o tom pitanju.

No, izlaskom iz Ugovora INF, Trump u nepovoljnu situaciju nije stavio Sjedinjene Države, koje bi mogle biti meta ruskih projektila samo ako govorimo o teritoriju Aljaske, već Europu. Najavljuje se raspoređivanje novih strateških snaga, a lanseri takozvanog „proturaketnog štita“ se u vrlo kratkom vremenu mogu preinačiti u ofenzivno oružje za napad na Rusiju.

Sada, nakon svega što je učinjeno i posljedičnog ruskog povlačenja iz ugovora u kojem je Moskva ostala jedini potpisnik, NATO stručnjaci računaju koliko bi ljudi izginulo u prvih nekoliko sati nuklearnog Armagedona između ruske i američke armade.

Posebni simulator je pokazao da bi rat između SAD-a i Rusije, dvije nuklearne sile, u samo nekoliko sati uzrokovao smrt 34 milijuna ljudi.

Svjetski rat je vrlo zabrinjavajuća prijetnja, a njegova se mogućnost u međunarodnoj zajednici razmatra ovih dana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u kolovozu definitivno i neopozivo povukao svoju zemlju iz Ugovora INF, pod izgovorom da ga Rusija nije poštivala. Ove je optužbe Moskva odbacila i vojnim atašeima akreditiranim u ruskom glavnom gradu pokazala sporni projektil, dok su generali strateških nuklearnih snaga održali veliku konferenciju za goste i novinare i objavili podatke za koje su smatrali da nisu vojna tajna.

Uzajamnim činom ruske su vlasti također objavile da odustaju od Ugovora INF potpisanog 1987. godine između SAD-a. i izumrlog Sovjetskog Saveza, što je bio prvi sporazum između dvije supersile o uklanjanju čitave kategorije nuklearnog oružja, odnosno svih raketa lansiranih s kopna dometa između 500 i 5500 km.

Nekoliko dana nakon američkog povlačenja, Pentagon izvijestio da će početi razvijati rakete srednjeg dometa s konvencionalnim bojevim glavama koje zabranjuje Ugovor INF. Od tada mnogi stručnjaci upozoravaju da će ove mjere koje su poduzele Bijela kuća i Kremlj stvoriti novu situaciju koja će jako podsjećati na doba Hladnog rata.

Suočena s ovim scenarijem, skupina stručnjaka za nuklearnu sigurnost i oružje sa Sveučilišta Princeton u Sjedinjenim Državama je napravila simulacijski program za proučavanje mogućih posljedica nuklearne katastrofe u slučaju da ove dvije sile budu išle ruku pod ruku s konfrontacijom.

Studija ne služi samo za analizu posljedica razaranja koja će za sobom ostaviti nuklearni sukob između Sjedinjenih Država i Rusije, nego ima za cilj i upozoriti i spriječiti da se to ostvari, stoji u izvješću sveučilišta nedavno objavljenog u medijima.

Prvi projektil kreće iz Rusije

U tom kontekstu, autori istraživanja kažu da je njihova motivacija skrenuti pozornost na “potencijalno katastrofalne posljedice trenutnih planova nuklearnog rata SAD-a i Rusije”, budući da je, dodaju, simulacija nazvana “Plan A”, prema kojoj prvi projektil kreće iz ruske regije Kalinjingrad i pogađa područje na poljsko-njemačkoj granici, izračunala da će za nekoliko sati biti 34 milijuna mrtvih i više od 57 milijuna ranjenih.

Zamišljeni rat kojeg pokazuje video započinje pokušajem Rusije da spriječi pomak Sjedinjenih Država i članica NATO pakta prema svojoj zapadnoj granici.

Da bi to učinili, Rusi lansiraju “upozoravajuću” nuklearnu raketu na granicu Njemačke, Poljske i Češke. S tim napadom sukob brzo eskalira, a ostatak simulatora prikazuje američki i NATO odgovor na agresiju.

Rusija šalje zrakoplove s ukupno 300 nuklearnih bojevih glava i ispaljuje rakete kratkog dometa protiv NATO baza i trupa u Europu. U međuvremenu, NATO pakt reagira zrakoplovima koji lete na Rusiju, napunjeni sa 180 nuklearnih bojevih glava.

Simulirana akademska vježba u videu sugerira da bi za samo 3 sata već bilo više od 2,6 milijuna žrtava. Prije uništavanja Europe, Sjedinjene Države započinju napad sa 600 nuklearnih bojevih glava koje lansiraju sa svog teritorija i s podmornica na Rusiju.

Moskva odgovara raketama koje ispaljuju iz podzemnih objekata, kamiona i podmornica, a ta razmjena traje oko 45 minuta i ostavlja još 3,4 milijuna žrtava.

U ovom trenutku, cilj svakog od njih je spriječiti neprijatelja da se oporavi, tako da svaka strana koristi napad na 30 najgušće naseljenih gradova.

Za svako bombardiranje se koristi između 5 i 10 nuklearnih bojevih glava, ovisno o veličini grada. Takvi raketni napadi uzrokovali bi devastaciju u nekoliko sati, što je rezultiralo 85,3 milijuna žrtava u 45 minuta.

Tako bi za manje od 5 sati bilo 91,5 milijuna žrtava. To uključuje 34,1 milijuna neposrednih smrti i 57,4 milijuna ozlijeđenih.

Te se brojke, upozoravaju istraživači, “značajno povećavaju” ako se uzmu u obzir dugotrajne smrti uzrokovane radioaktivnim otpadom u zraku.

Znanstvenici iz Princetona naglašavaju da se rezultati dobiveni algoritamskim proračunima temelje na informacijama o američkom nuklearnom oružju i onom ruskom koja su trenutno razmještena, kao i proturaketni štitovi i mogući vojni ciljevi svakog oružja.

Stručnjaci su također procijenili redoslijed kojim će rat eskalirati, prolazeći od taktičkog sukoba, koji onda postaje strateški, sve do napada na gradove koji ih pretvaraju u prah i pepeo.

Ah, da?! Primijetili ste da su gradovi koji će se „pretvoriti u prah i pepeo“ isključivo europski. Nema uništenih američkih gradova, iako je Vladimir Putin jasno rekao da u slučaju napada na Rusiju mete neće biti samo vojni objekti iz kojih se pokreću napadi, nego i ključni zapovjedni centri kao što je Pentagon. U svakom slučaju, Europa je sigurna žrtva, čak i u video igri znanstvenika sa Sveučilišta Princeton, koji nakon ove simulacije nisu napravili drugu, za slučaj da prvi projektil ne bude lansiran iz Rusije, već iz neke od zemalja NATO pakta. Vjerojatno američki „stručnjaci“ drže da je takav scenarij nemoguć, prije svega zbog poznatog pacifističkog ozračja koje vlada u hodnicima Pentagona i sjedištu NATO pakta u Bruxellesu, piše Logicno.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.