fbpx
Ilustracija: Pixabay

ZAŠTO VJERUJEMO U PARANORMALNE POJAVE? Stručnjaci utvrdili da je stupanj vjerovanja povezan s kvalitetom sna

Autor: Zlatko Govedić

Vrijeme koje svaku noć provodimo u svojim krevetima dugo se povezivalo s paranormalnim fenomenima, od paralize sna preko “duhova koji noću buče” do izvanzemaljskih otmica. Takvi se fenomeni obično prijavljuju nakon radnog vremena.

Sada su istraživači učinili korak dalje. Objavili su novu studiju u kojoj su utvrdili može li nedostatak sna zapravo biti povezan s višim stupnjem vjerovanja u paranormalne pojave.

Studija je uključivala ispitivanje 8853 ljudi o njihovim navikama spavanja i osobnim uvjerenjima.


Ono što su istraživači otkrili jest da je veća vjerojatnost da će sudionici vjerovati u duhove, demone i izvanzemaljce ako su spavali manje sati ili su imali poteškoća tonući u san.

Otprilike dvije trećine onih koji su doživjeli paralizu sna ili s njom povezan “sindrom eksplodirajuće glave” vjeruje da su izvanzemaljci već posjećivali Zemlju, za razliku od 3,4% od ukupnog uzorka.

Ta ista skupina također je bila sklonija jačem vjerovanju u život poslije smrti.

“Budući da paraliza sna uključuje različite vrste halucinacija, uključujući slušne i vizualne, a sindrom eksplodirajuće glave obično uključuje prasak, naša otkrića sugeriraju da bi vjerovanje u izvanzemaljce moglo biti povezano s poremećajima spavanja koji proizvode zvukove ili slike. Jedno od objašnjenja tih asocijacija kaže da bi netko tko doživljava zvukove ili slike povezane sa snom to mogao protumačiti kao dokaz da izvanzemaljci ili druga nadnaravna bića postoje”, pišu istraživači.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.