Screenshot/Youtube

Zašto su istospolni odnosi toliko česti među životinjama? Znanstvenici napokon ponudili odgovor

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija sugerira da je seksualno ponašanje između pripadnika istog spola moglo evoluirati više puta kod sisavaca, pridružujući se mnogim primjerima takvog ponašanja koji su pronađeni u raznim granama života na Zemlji.

Više od 1500 vrsta životinja, uključujući šišmiše, kukce kornjaše, morske zvijezde, zmije, pingvine, krave, ribe i crve, poznato je da se bave istospolnim seksualnim ponašanjem.


Među sisavcima, primati su naročito zanimljivi jer se seksualna aktivnost unutar istog spola primjećuje kod najmanje 51 vrste, od lemura preko majmuna do, naravno, ljudi.

Afrički propovjednik ušao u kavez s lavovima: ‘Ja sam pod Božjom zaštitom i ništa mi se neće dogoditi’

Široko rasprostranjeni slučajevi

Iako su nekad smatrani čudnim izoliranim slučajevima, rastući broj podataka pokazuje da su istospolna ponašanja, uključujući udvaranje, parenje ili kopulaciju, široko rasprostranjena među životinjama, bez obzira na spol, i to kako u divljini tako i u zarobljeništvu.

Pitanje koje se postavlja jest zašto je homoseksualnost, koja ne pridonosi izravno reprodukciji, postala tako česta u evoluciji.

Da bi odgovorili na tu “evolucijsku začkoljicu”, ekolog José Gómez sa Sveučilišta u Granadi (Španjolska) i njegov tim analizirali su objavljene podatke o sisavcima kako bi testirali različite teorije koje su znanstvenici nedavno predložili kako bi objasnili evoluciju homoseksualnosti.
Njihova analiza ukazuje na to da je istospolno ponašanje češće prisutno kod visoko društvenih sisavaca, što sugerira da takvo ponašanje može pomoći očuvanju društvenih odnosa i smanjenju rizika od konflikata.

Također su primijetili da je istospolno ponašanje češće kod vrsta koje iskazuju agresivno ponašanje, često i smrtonosno, što podržava ideju da takve interakcije mogu ojačati komunikaciju ili društvenu hijerarhiju.

Iako se istospolno ponašanje pojavljuje i nestaje tijekom evolucije sisavaca, čini se da se taj fenomen u većini linija sisavaca pojavio relativno nedavno.

Sisavci prednjače

Važno je napomenuti da ovo istraživanje ne implicira da se evolucijski početak odnosa između različitih spolova smatra osnovnim, već sugerira da je istospolno ponašanje rjeđe prisutno među sisavcima.

Gorile u paničnom bijegu završile na viralnoj snimci: Pedeset milijuna ljudi plače od smijeha
Znanstvenici napominju da treba oprezno primjenjivati teorije o ponašanju životinja na ljudsku seksualnost, s obzirom na razlike u biologiji i društvenim normama.

Istospolno ponašanje u ovom kontekstu uključuje i kratke interakcije primijećene kod životinja te se ne može direktno uspoređivati s ljudskim preferencijama.

Iako dijelimo zajedničke pretke sa sisavcima, gledanje na ponašanje životinja kroz prizmu ljudskih društvenih normi dugo je sprječavalo znanstvenike da cijene raznolikost seksualnog ponašanja u životinjskome svijetu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.