fbpx
Ilustracija

Zašto se crne rupe povećavaju sa širenjem svemira? Stručnjaci smatraju da napokon imaju odgovor

Autor: Zlatko Govedić

Svemirske crne rupe veće su nego što su astrofizičari očekivali da će biti. Nova studija objašnjava zašto – svaka crna rupa može rasti kako se svemir širi.

Nova hipoteza, nazvana “kozmološka sprega”, tvrdi da kako se svemir širi nakon velikog praska, svi objekti s masom također rastu s njim. A crne rupe, kao neki od najmasivnijih objekata koji postoje, najviše rastu.

Ta hipoteza proizlazi iz gravitacijskog mreškanja u prostor-vremenu koje nastaje kada se dvije masivne crne rupe zaključaju u orbiti, spiralno prema unutra i sudare se. Od 2015. godine znanstvenici opservatorija LIGO promatraju mnoge takve sudare.

No valovi sadrže misterij. Na temelju procijenjene raspodjele veličina zvijezda u svemiru, crne rupe trebale bi imati masu manju od 40 solarnih masa. No podaci uzeti iz tih gravitacijskih valova pokazuju da mnoge crne rupe imaju više od 50 solarnih masa, a neke gotovo 100.

Uobičajeno objašnjenje te neusklađenosti jest da crne rupe s vremenom rastu tako što gutaju plin, prašinu, zvijezde pa čak i druge crne rupe. No kako crne rupe često nastaju nakon divovskih zvjezdanih eksplozija zvanih supernove, mnoge se pojavljuju u područjima svemira bez navedenih tvari. Astronomi su predložili alternativna objašnjenja, ali svi predlažu neviđene promjene u trenutnom razumijevanju životnih ciklusa zvijezda. Nitko ne može objasniti zapanjujuću raznolikost veličina spojenih crnih rupa koje su otkrile zvjezdarnice gravitacijskih valova.

Velika, ali nezamjetljiva snaga

Novi rad predlaže objašnjenje i velikih i malih spojenih masa crnih rupa: Balonirajuće mase crnih rupa nisu rezultat ničega što jedu, već su na neki način vezane za širenje samog svemira.

To bi značilo da sve crne rupe u svemiru – uključujući one koje se spajaju otkrivene u eksperimentima s gravitacijskim valovima, lutajuće crne rupe na rubovima galaktike, pa čak i ogromne supermasivne crne rupe u središtima većine galatika – rastu s vremenom.

“Kozmološka sprega primjenjuje se na sve tvari u svemiru, ali njezina je snaga toliko slaba da ne možete vidjeti njezine učinke. No za crne rupe snaga sprege može biti milijun puta veća od onoga što biste očekivali kod jezgre Sunca. No čak i za crne rupe, možda ćete morati čekati stotine milijuna godine da bi im se masa samo udvostručila”, zaključuju stručnjaci.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.