fbpx
Ilustracija/Flickr

Zašto nam kutnjaci rastu tako kasno, u usporedbi s drugim primatima? Napokon znamo odgovor

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenike već dugo muči pitanje zašto ljudski kutnjaci rastu u mnogo kasnijoj dobi nego što je to slučaj kod drugih primata. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni (Tucson, Arizona, SAD) smatraju da napokon imaju odgovor na taj biološki misterij.

Prikupili su primjerke lubanja 21 vrste primata kako bi usporedili njihov razvoj. Pretvarajući kosti i zube u 3D modele, istraživači su otkrili da vrijeme nastanka kutnjaka ima mnogo veze s osjetljivom ravnotežom biomehanike u našim rastućim lubanjama.

Stalni zubi obično rastu iz desni u tri faze: u dobi od oko 6, 12 i 18 godina. Ostali primati odrasle kutnjake dobivaju ranije. Primjerice, čimpanze ih dobivaju s oko 3, 6 i 12 godina.

Jedan važan faktor koji ograničava vrijeme pojavljivanja zubi je prostor. Ako čeljust nije dovoljno velika, nema smisla da ju se stišće. Ljudi nemaju previše prostora u ustima, što je veliki problem za našu vrstu, napose kada je riječ o umnjacima. No to ne objašnjava zašto se oni pojavljuju tako kasno u našim životima.

Evolucijsko naslijeđe

“Ispostavilo se da naše čeljusti rastu vrlo sporo, vjerojatno zbog naše sveukupne spore povijesti života i naših kratkih lica. Do kašnjenja dolazi jer zubi izbijaju tek kada je prostor mehanički siguran”, kaže suautor studije i paleoantropolog Gary Schwartz.

Za vrste koje imaju dulje čeljusti, vrijeme potrebno da lubanja razvije odgovarajuću strukturu za zube najbliže čeljusnom zglobu, relativno je kratko. Čeljusni (temporomandibularni) zglob sastoji se od zglobne čahure gornje čeljusti i kondila donje čeljusti, između kojih je hrskavični disk koji ne dopušta “struganje” jednog zglobnog tijela po drugome.

Ljudi, s izrazito ravnim licima, nemaju takvu sreću kao drugi primati i majmuni. Moraju čekati dok se lubanje ne razviju do te mjere da sile koje djeluju na svaki skup odraslih kutnjaka neće oštetiti rastuću čeljust.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.