Flickr

Zašto još uvijek nismo našli vanzemaljce? Ne trudimo se dovoljno!

Autor: Dnevno.hr

Desetljećima ljudi traže ‘umjetne signale’ iz svemira, međutim još ništa nije nađeno.

Nova istraživanja ukazuju da istraživači do sada nisu ni približno iscrpili sve mogućnosti, ako bi svemir usporedili sa svim oceanima svijeta, tek smo pretražili tek jednu kap vode.

Programi poput “Pretraživanja izvanzemaljske inteligencije” (SETI) nisu naišli na primjetne signale druge vrste. Taj nedostatak kontakta je poznati autor znanstvene fantastike i fizičar David Brin nazvao je “Velikom tišinom” u klasičnom radu iz 1983.

“Često kažu da smo tražili oko 40 godina i da još uvijek nismo pronašli nikakve znakove izvanzemaljske civilizacije’, rekao je Shubham Kanodia, astronomski student na Sveučilištu Penn State i koautor novog papira u časopisu preprint, koji je poslan u Astronomical Journal. “Željeli smo vidjeti koliko smo svemira šregledali i koliko nam je još ostalo.’

Radio teleskop je najkorišteniji instrument za takva istraživanja, radio valovi lako putuju kroz međuzvjezdanu prašinu i, u određenim dijelovima radio spektra, smanjuju se pozadinske smetnje.

Koliko je svemira istraženo za takve radio signale? Kanodia zajedno s kolegama su stvorili strog matematički okvir za analizu prošlih SETI pretraživanja. Istraživači su istraživali osam zasebnih parametara, uključujući količinu neba pretraženog teleskopom, osjetljivost aparature i moć potencijalnog signala. Zaključili su da se od ukupnog mogućeg prostora za pretraživanje u kojem bi se signal mogao sakriti, prethodna SETI pretraživanja ispitivala su otprilike 5,8 x 10 na minus 18 raspoloživog prostora koji je samo nevjerovatno mali dio neba, a uz to je i činjenica da je se ne provjeravaju sve frekvencije radiovalova.

Nalazi podržavaju one koji tvrde da je “Velika tišina” tek artefakt naših jako ograničenih istraga.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.