META PLJAČKAŠA IZ DAVNINA?! Skrivene u grobnicama, nepoznate namjene – uništene u strahu? | Dnevno.hr
Flickr

META PLJAČKAŠA IZ DAVNINA?! Skrivene u grobnicama, nepoznate namjene – uništene u strahu?

Autor: Dnevno.hr

Francuski arheologist Jacques de Morgan napravio je 1894. godine otkriće u kraljevskoj nekropoli Dashura koje i danas zbunjuje egiptologe. Naime, u grobu iz vladavine Snefru (početkom 2613. g.) našao je neobičnu skulpturu ljudske glave. Taj je objekt, poznat kao rezervna glava, zbunio i nadahnuo učenjake više od jednog stoljeća, navodi Atlasobscura.

Do sada, ukupno je otkriveno 31 rezerve glave. Od ukupnog broja čak njih 27 pronađeno u grobnicama u kraljevskoj nekropoli Gize, 15 milja jugozapadno od Kaira. Skulpture glave, pronađene u grobovima aristokrata i članova kraljevske obitelji, uključujući i princezu Meretite III, dijele mnoge zajedničke značajke. Napravljene su u Starom Kraljevstvu (2613.-2181. G.), često od izrađene od vapnenca, a dno vrat radi kao neka vrsta baze kako bi se omogućilo postavljanje. Karakteristike lica su mekane i ponekad personalizirane (možda podsjećaju na preminulog stanovnika), a kosa je uvijek obrijana ili obrezana. Postoje dokazi da su barem neke glave bile obojene. Ostaci biljne crvene boje na jednoj glavi dovele su do hipoteze da je iz nekog razloga bila obojana u potpunosti crvenom bojom.

Grobni pljačkaši i tragovi uzbuđenja pljačkali su i razbacivali glave tisućljećima. Međutim, prema riječima Nikole Picarda, profesora bliskih istočnih jezika i civilizacija na Harvardu i istraživačkog suradnika na projektu Gize Instituta, istraživači su uspjeli odrediti izvorne lokacije glave.

“Iako su sve poznate glave bile uznemirene od njihovih izvornika prije njihovog otkrića u modernim vremenima, svi znakovi upućuju na to da su bili postavljeni negdje u podzemnim dijelovima grobnica, negdje od grobnice do podzemne grobnice” kaže. “Kao opće pravilo, sprovodni kipovi su se spuštali iznad zemlje, idealno u kapeli koja je bila dio nadgrobne ploče grobnice ili u maloj sobi koja je bila izgrađena da bi ga sadržavala. Podzemni smještaj je prilično čudan. “

Funkcije glava bile su teže otkriti. “U svakom smislu, svi grobni kipovi bili su” stand-ins “, ili” rezerve “, za ljude čiji je smrtni život završio”, kaže Picardo. “Međutim,” rezerve glave “posebno je dobio svoje ime iz rane teorije da su spares – ili opet, ‘rezervne’ – zamijeniti mrtvu osobu stvarne glave u slučaju da je izgubljen ili uništen.” Mumije su često uništene, kao rezultat prirodnih pojava ili teških pljački.

Iako ova teorija pada u korist, to je u određenom smislu točno. “To su bili fizički prikazi pokojnika koji bi mogli biti utjelovljeni jednim aspektom” duha “osobe (zbog nedostatka bolje moderne riječi) kada je prešao natrag u smrtnu ravninu postojanja iz života poslije smrti”, kaže Picardo.

Sve što je zbunilo egiptologe je činjenica da se čini da je nekoliko glava namjerno osakaćen. Prema Catharine H. Roehrig, egiptolog i kustos u Metropolitan Museum of Art u New Yorku, najčešći poremećaji uključuju uklanjanje ili uništavanje ušiju statua. Mnoge glave također imaju ogrebotine ili šupljine koje se pronalaze s vrha glave prema dolje na vratu.

Bilo je nekoliko teorija iznesenih kako bi objasnila štetu. Peter Lacovara, ravnatelj Drevnog egipatskog fonda za baštinu i arheologiju, vjeruje da su glave zapravo smjernice kipara ili plijesni, a time i lako oštećeni. Malo žbuke na jednoj od kipova vodilo je nekima da vjeruju da je možda upotrijebljena za izradu jednoličnih žbuka kalupa pokojnika. I egiptolog Roland Tefnin pretpostavlja da su glave simbolično “ubijene” kako bi zaštitile pokojnika.

Picardoova je teorija nešto slična. Vjeruje da je razlog zbog kojeg su glave bili osakaćeni ima više veze s mjestima gdje su bili postavljeni – pod zemljom, u zapečaćenoj, svetoj površini – od njihovih funkcija kao statua s groba. “Baš kao što je pokopan egipatski misao da se živi u životu poslije smrti nakon odgovarajućeg ukopa”, kaže Picardo, “očito se i druge stvari mogu” oživjeti “, tako da kažem, u tom moćnom, svetom prostoru.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.