Screenshot RTS

Zapanjujuće otkriće u Srbiji: Pronašli nadgrobnu ploču bitne osobe i objavili o kome je riječ

Autor: Z.S.

Arheološka istraživanja koja su provedena kod Dvorine ispod Venčaca u Srbiji pokazala su da je taj lokalitet od izuzetnog značaja za tamošnju arheologiju. U prilog tome ide i otkriće nadgrobne ploče s imenom pokojnika koji je bio u službi kneza Lazara, javlja Nova. rs.

Naime, najnovija istraživanja provedena su na groblju oko ostataka monumentalne srednjovekovne crkve (27 x 14 m) i na objektu za koji se pretpostavlja da su da su ‘dvori’ Pavla Bakića.


Na groblju oko crkve otkriveno je nekoliko nadgrobnih ploča od mramora iz 14. stoljeća. Na jednoj je bio uklesan natpis koji ukazuje na to da je ispod bio sahranjen Bratisav (Vratisav) Bolić, čovjek u službi kneza Lazara.

>Crkva prvog srpskog cara i dvor poslednjeg srpskog despota na Dvorinama kod Aranđelovca<

Nova otkrića u 2023. godini
I…

Objavljuje Narodni muzej u AranđelovcuPonedjeljak, 16. listopada 2023.

Bratisav ili Vratisav

Arheolozi nisu sigurni je li pokojnik Bratisav ili Vratisav, jer se prvo slovo ne može najbolje vidjeti. Rekao je to za portal Sve o arheologiji kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević. Taj muzej, inače, tamo provodi iskapanja pod rukovodstvom doc. dr. Dejana Radičevića s Odjeljenja za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nisu česti

Kako navode pak s Nova.rs, ovo je izuzetan nalaz jer se u arheologiji ne sreću tako često nadgrobne ploče s natpisima, a koje govore koji pokojnik je bio ispod sahranjen. Još rjeđe pak pronalaze se nadgrobne ploče bitnih osoba.
Monumentalna crkva na Dvorinama duga je 27 metara i široka 14 metara. Po dimenzijama, načinu gradnje i ukrašavanju nadilazi vladarske zadužbine tog vremena. Izgrađena je početkom 14. stoljeća, a ukrašena je živopisom velikih majstora.

Nema tragova

O ovoj crkvi nema tragova u pisanim izvorima, što je , kako navode, neobično imajući u vidu njenu veličinu, a brojne druge crkve i manastiri iz srednjeg vijeka su uglavnom dokumentirane.

Misteriozne građevine snimili na jugu Hrvatske: Iznenadili se kad su čuli o čemu se radi
Što se tiče ‘dvora’ posljednjeg srpskog despota Pavla Bakića (15.-16. stoljeće), način gradnje i pokretni nalazi idu u prilog narodnoj predaji da se tu zaista nalazi njegov dvor, piše Blic.rs.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.