Foto: Pixabay

ZAPANJUJUĆE BROJKE: Za toplog vremena slon izgubi dvije pune kade vode

Autor: Hina

Sudeći prema novoj studiji, za toplijeg vremena, slon može izgubiti čak 10 posto ukupne vode tijela u samo jednom danu. Ta brojka jednaka je dvije pune kade, a to je ujedno i najveći zabilježeni gubitak vode kod jedne životinje.

Slon je sisavac koji treba tisuće litara vode dnevno, a kako troše tu vodu znanstvenici su otkrili istraživanjem provedenom tri pune godine. Tijekom šest različitih razdoblja, slonovima su dali nešto snažniju verziju hidrogena koji se može mjeriti u tekućinama životinje.

Uz to, znanstvenici su deset dana od pružanja hidrogena uzimali krv životinja, bilježeći koliko je istog ostalo u životinji. Na taj način procijenili su koliko brzo slon gubi vodu.

Rezultati su naposljetku bili zapanjujući. Zaključeno je kako prilikom niskih temperatura, od 6 do 14 celzija, mužjaci gube oko 325 litara vode dnevno. No tijekom izlaganja temperaturi od oko 24 stupnja, gube u prosjeku 427 litara, ponekad i do 516 litara, objavljeno je u magazinu Royal Society Open Science.

Ta količina čini otprilike 10 posto ukupne vode koja sačinjava tijelo životinje, a u odnosu na čitavu težinu, to je oko 7,5 posto iste.
Osim toga jedan je slon izgubio vode u vrijednosti od skoro 9 posto svoje težine, tvrdi suautorica studije, Rebecca Rimbach. 

Naposljetku, slon može bez vode izdržati dva do tri dana, no svako toliko mora popiti vodu jer će inače biti u riziku od opasnog stupnja dehidracije.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.