Wikimedia Commons

Zapamtite ovo ime! ‘WR 104’ nebeski je objekt koji bi mogao uništiti sav život na Zemlji

Autor: Dnevno.hr

WR 104 trojni je zvjezdani sustav smješten oko 7.500 svjetlosnih godina od Zemlje. Primarna je zvijezda Wolf-Rayet (skraćeno WR), s glavnom zvijezdom B0.5 u bliskoj orbiti i jednom još udaljenijom zvijezdom.

Predviđa se da će zvijezda Wolf-Rayet u sljedećih nekoliko stotina tisuća godina postati supernova s ​​kolapsom jezgre te s vjerojatnošću produkcije dugotrajnog izboja gama zraka.

Mogućnost eksplozije supernove WR 104 koja bi imala katastrofalne posljedice za život na Zemlji izazivala je interes medija pogotovo nakon što je nekoliko popularnih znanstvenih članaka objavljeno u tisku od 2008. godine. Dok u nekima od njih piše da će doći do najogreg mogućeg scenarija, drugi su to ostavili kao otvoreno pitanje.

Osim supernove, astrofizičari spekuliraju o tome ima li WR 104 zvijezda potencijal da uzrokuje snažan izboj gama zraka.

Prema dostupnim astrofizičkim podacima za WR 104 i njegova pratitelja, na kraju će obje zvijezde napokon biti uništene kao visoko usmjerene anizotropne supernove, proizvodeći koncentrirane radijacijske emisije kao uske relativističke mlazove.

Teorijske studije takvih supernova ukazuju na to da se formiranje mlaza usklađuje s rotacijskim osima glavne zvijezde.




Ako bi ovi mlazovi bili usmjereni prema Sunčevu sustavu, njihove bi posljedice mogle biti katastrofalne za život na Zemlji.

Budući da je nagib binarnog sustava koji sadrži WR 104 približno 12° u odnosu na vidni pravac, to bi moglo ukazati na potencijalni rizik.

Ipak, nedavne studije ukazuju da ove posljedice predstavljaju “vrlo malu” opasnost za život na Zemlji. Australski astronom Peter Tuthill navodi da bi se za taj scenarij morao odviti izvanredan niz uzastopnih događaja.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.