Foto: Pixabay

Zakašljao se i slomio bedrenu kost: Liječnici ubrzo došli s iznenađujućom dijagnozom

Autor: Zlatko Govedić

Liječnici u Drugoj narodnoj bolnici provincije Fujian u Kini izvijestili su da je 35-godišnji muškarac, poznat kao “gospodin Ye“, zadobio prijelom bedrene kosti samo zbog kašljanja. Femur, za koji se zna da je najduža i najjača kost u ljudskom tijelu, obično se lomi samo uslijed teške traume kao što su prometne nesreće ili teški padovi.

Gospodin Ye osjetio je jak bol u nozi nakon naročito jakog kašljanja. Isprva je to odbacio kao grč. Kada je hodanje postalo sve bolnije, potražio je liječničku pomoć. Rendgenska snimka otkrila je prijelom bedrene kosti, ali nije bilo dokaza fizičke traume koji bi objasnili ozljedu.

Dong Zhong, ravnatelj bolničke ortopedije, proveo je detaljnu istragu o zdravlju, prehrani i načinu života g. Yea, otkrivajući alarmantne nalaze. Unatoč tome što je bio u srednjim 30-ima, gustoća kostiju g. Yea bila je usporediva s gustoćom 80-godišnjeg muškarca.

Screenshot/Instagram

Opasna kiselina

Daljnji testovi isključili su bilo kakve bolesti kostiju, ukazujući umjesto toga na njegov životni izbor kao uzrok oslabljenih kostiju. G. Ye je priznao da je vodu zamijenio slatkim, gaziranim pićima, što je navika koja je ozbiljno utjecala na zdravlje njegovih kostiju.

Prema Zhongu, pića poput Coca cole sadrže fosfornu kiselinu, koja se veže s kalcijem u hrani i stvara kalcijev fosfat. Taj spoj tijelo teže apsorbira, što dovodi do loše asimilacije kalcija i, posljedično, smanjene gustoće kostiju.

Zhong je objasnio opasnosti dugotrajne konzumacije gaziranih sokova, naglašavajući da fosforna kiselina u tim pićima može imati razorne učinke na zdravlje kostiju. Redovita konzumacija takvih napitaka smanjuje sposobnost tijela da održi jake kosti, povećavajući rizik od prijeloma čak i od manjih stresova.

Znanstvenici stvorili šesti prst na ruci: Tvrde da će vam poboljšati manualnu spretnost
Važan mineral

Kalcij je osnovni građevinski blok za kosti i zube. Otprilike 99% kalcija u tijelu se nalazi u kostima i zubima, gdje osigurava strukturalnu čvrstoću. Taj mineral bitan je i za proces mineralizacije, kojim kosti postaju čvrste i otporne na lomove.

Kosti nisu statične strukture. One se neprestano obnavljaju kroz procese razgradnje (resorpcije) i izgradnje (formiranja). Kalcij igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže između tih procesa.
Da bi se osigurala dovoljna količina kalcija, važno je uključiti kalcijem bogate namirnice u prehranu, poput mliječnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sjemenki. Također, vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija u crijevima, stoga je važno osigurati dovoljan unos vitamina D kroz sunčevu svjetlost, hranu ili suplemente.

Ovaj slučaj služi kao jasan podsjetnik na zdravstvene rizike povezane s lošom prehranom i pretjeranom konzumacijom slatkih gaziranih pića, kao i na važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u održavanju zdravlja kostiju i cjelokupne dobrobiti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.