Screenshot/Youtube

Zagrebački tuneli skrivaju nevjerojatne priče: Pogledajte što su otkrili istraživači

Autor: Zlatko Govedić

Hrvatski pustolov i fotograf Alen Banković i urbani istraživač Nino Kocijan nastavili su svoje istraživanje zagrebačkih tunela, o čemu smo pisali. Nakon vile Rebar, dvojac je proširio svoju avanturu na podsljemenske tunele, posebno Markuševačke tunele koji skrivaju nevjerojatne priče pod svojim betonskim svodom.

Prvi tunel, smješten blizu grada, otkriva znakove prošlosti odmah nakon brane koja se koristi za sprječavanje poplava. Taj tunel, nekada povezan s betonarom i separacijom šljunka, najvjerojatnije je služio u izgradnji vojnih tunela.

S dvama ulazima i skladištima, između kojih se nalazi zidani objekt, vjerojatno korišten za potrebe vojske, ovaj tunel otkriva zanimljive tragove prošlih vremena. “Ušavši kroz lijevi ulaz, suočeni smo sa živim stijenama visokima 3 metra”, pričaju Banković i Kocijan.

Streljivo i gljive

Nakon prvih 30 metara, tunel prelazi u betonski dio. Razne preinake, poput rezanja živih stijena, sugeriraju vojnički trud, dok se na zidovima jasno vide potpisi vojnika iz razdoblja od 1966. do 1974. godine. Tunel je bio mjesto skladištenja streljiva, a po njegovim prostorijama kasnije su mještani uzgajali gljive.

U drugom tunelu, smještenom dalje u šumi, susreli smo se s izazovima podzemnih voda koje izbijaju sa svih strana. No, iako manje poznat, taj tunel otkriva prostorije visoke 5 do 6 metara s podzemnim vodama.

Nino je hrabro istraživao jedan betonski dio, otkrivajući stepenice koje su služile za nužni izlaz i pretpostavljamo da se spuštaju do onog dijela gdje je smješten tank za gorivo.
“Pošto smo u prijašnjim videima istražili vilu Izvor na Plitvičkim jezerima, a tamo smo saznali da kamen koji se nalazi na pročelju zgrade i koristi kao fasada je dovezen sa Sljemena i iste je boje kao ovaj u tunelima, pretpostavljamo da je upravo taj kamen iz ovih tunela ugrađen u vilu Izvor”, opisuju istraživači.

Milijuni eura

“Ostala je vojna tajna koliko je koštala izgradnja ovakvih tunela te koliko je dugo trajala, tunele koje smo istražili u Puli još iz doba Italije govore da su Talijani bili najbrža vojska za kopanje tunela te da su kopali nekih 11 do 13 metara na dan, onda lako možemo izračunati koliko je to trebalo JNA a i trošak izgradnje danas bi se brojao u nekoliko milijuna eura”, tvrde Banković i Kocijan te nastavljaju:
“To vam najbolje mogu objasniti u svom videu o pulskom lukobranu. Kada bismo danas išli graditi isti, trebalo bi nam sigurno 80 milijuna eura, a mi ni nakon 115 godina nismo mogli ulagati barem da ga održavamo”.

Svaka prostorija, svaki potpis na zidu, svaki korak u tunelu otkriva nam djelić prošlosti i misterija koje čuvaju podsljemenski tuneli.

Istraživanje ovih zaboravljenih svjetova pružilo nam je uvid u strateške pripreme iz prošlih vremena, ali i u kreativnu transformaciju prostora nakon vojne upotrebe. Ovi tuneli, sa svojim bogatim povijestima i intrigantnim elementima, nastavljaju očaravati istraživače, ostavljajući nas s pitanjima koja samo čekaju na nova otkrića.

Ovaj hrvatski kralj nosio je prsten s magijskim zapisom: Stručnjaci ga nikad nisu dešifrirali

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.