Foto: Guliver

Zadivljujuće otkriće usred pustinje: Misteriozni autor naslikao goleme životinje u prirodnoj veličini

Autor: Zlatko Govedić

Arheolozi su dokumentirali skupinu rezbarija koje prikazuju deve na stijeni blizu južnog ruba saudijske pustinje Nafud.

Monumentalno umjetničko djelo prikazuje dvanaest divljih deva u prirodnoj veličini.

Ta izumrla vrsta lutala je tim dijelom Arapskog poluotoka tisućama godina unatrag, ali nikada nije dobila znanstveno ime.

Iako arheolozi već neko vrijeme posjećuju lokalitet Sahout, ovo je prvi put da je netko primijetio rezbarije deva na stijeni.

“Saznali smo za to mjesto iz drugog članka, ali stijenu je bilo teško pronaći jer njena lokacija nije bila precizna, a ovo nije jednostavan krajolik za navigaciju”, kaže geoantropologinja i voditeljica studije Maria Guagnin s Instituta Max Planck u Njemačkoj.

Radiokarbonsko datiranje dviju rupa i dvaju ognjišta u blizini ukazuje da je mjesto Sahout bilo više puta naseljeno tijekom pleistocena (prije 2,6 milijuna do 11.700 godina) i srednjeg holocena (7000 do 5000 godina).
Sezona parenja

Naturalistički stil rezbarija koje prikazuju dlaku i spol životinja također pruža tragove o vremenu kada su stvorene.

“Ono što je najuočljivije kod lijepo izrezbarenih deva je da su većina mužjaci. Neki od crteža prikazuju deve koje izlažu svoju dullu, organ koji visi iz usta mužjaka i koristi se za privlačenje ženki”, dodaje geoantropologinja.
Samo na temelju tog simbolizma istraživači su pretpostavili da je djelo stvoreno tijekom sezone parenja, tj. između studenog i ožujka.

Zašto su istospolni odnosi toliko česti među životinjama? Znanstvenici napokon ponudili odgovor

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.