Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Zadivljujuće arheološko otkriće u Splitu: ‘Ovo mijenja dosadašnje predodžbe o Dioklecijanovoj palači’

Autor: Zlatko Govedić

Nova istraživanja u podzemlju Muzeja grada Splita, bivše Papalićeve palače iz 15. stoljeća, donose senzacionalna otkrića koja će promijeniti naše razumijevanje ovog dijela Palače.

Dosada je osnovna pretpostavka o carskoj utvrdi iz 305. godine bila da je južni dio palače služio kao Dioklecijanova rezidencija, a sjeverni kao vojarna i vježbalište za vojsku i carevu osobnu zaštitu.

Na dubini od 2,5 m ispod današnjeg poda Muzeja i pločnika Dioklecijanove palače, otkriven je kompleks prostorija koji se proteže izvan perimetra Papalićeve palače i obuhvaća različite povijesne slojeve, od antike do 20. stoljeća.

Vojko Bašić/Cropix

“Riječ je o pet prostorija u podzemlju Papalićeve palače, odnosno sjeveroistočnom kvadrantu Dioklecijanove palače”, kaže Nebojša Cingeli, voditelj arheoloških istraživanja iz tvrtke “Neir” za Slobodnu Dalmaciju.

Čini se da su u izvornom sloju, pretpostavlja se Dioklecijanovu, postojali prostori povezani s vodom, možda termama ili radionicama za bojenje tekstila, što sugerira priljev velikih količina vode iz akvadukta s Jadra do Dioklecijanovih zidina. To se ne podudara s dosadašnjim shvaćanjem da su ovi prostori bili vojarne.

Nalazi uključuju pet prostorija u podzemlju Papalićeve palače, koje su povezane s povijesnim slojevima od antičkih vremena do srednjeg vijeka, a čak i kasnijih perioda. Ta otkrića uključuju mozaike, dječji grob, tijesak za grožđe te tragove rimske, romaničke i druge arhitekture.

Vojko Bašić/Cropix

Ova izvanredna otkrića predstavljaju vrijedan doprinos razumijevanju povijesti Splita i Dioklecijanove palače, a istraživanja se nastavljaju kako bi se bolje definirala svrha tih prostora.
Muzej grada Splita planira ih uključiti u svoj budući postav kako bi posjetiteljima pružio novo i dublje razumijevanje povijesti grada.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.