fbpx
Foto: Pixabay

‘ZA OSAM GODINA POSTAJEMO BESMRTNI’: Poznati informatičar tvrdi da ćemo svake godine moći produljiti životni vijek za više od godinu dana!

Autor: Zlatko Govedić

Američki računalni znanstvenik i futurist Ray Kurzweil (75) poznat je po predviđanju budućih tehnologija. O tome je napisao brojne knjige, a pokazalo se da je mnoge događaje uspješno predvidio.

Primjerice, još 1990. predvidio je da će računalo moći pobijediti čovjeka u šahu u roku od 10 godina, što se i dogodilo.

Također, predvidio je i da će pametni telefoni postati sastavni dio života svih nas, što se također obistinilo.


Sada predviđa da ćemo razviti način da postanemo besmrtni u roku od osam godina.

Govoreći tijekom nedavnog podcasta, izjavio je da ćemo pronaći način da povećamo očekivani životni vijek za “više od godinu dana svake godine” i da će se to dogoditi u roku od jednog desetljeća.

Također je sugerirao da ćemo moći koristiti nanotehnologiju da bismo bili zdravi i da ćemo na kraju moći prenijeti vlastita sjećanja na računalo.

Ali ni to nije sve. Dodao je da vjeruje da će umjetna inteligencija (AI) dosegnuti ljudsku razinu inteligencije do 2029. godine.

“Godina 2029. je dosljedan datum koji sam predvidio kada će umjetna inteligencija proći valjani Turingov test i time postići ljudsku razinu inteligencije. Odredio sam datum 2045. za ‘singularnost’, kada ćemo umnožiti svoju efektivnu inteligenciju milijardu puta spajanjem s inteligencijom koju smo stvorili”, zaključuje futurist.

Dakako, hoće li takav napredak biti dobar ili loš za čovječanstvo, ostaje predmet rasprave.
Tko je on?

Kurzweil je stekao popularnost zbog svoje knjige “The Singularity is Near” (Singularnost je blizu) iz 2005. godine, u kojoj predviđa da će tehnologija doseći točku “singularity” (singularnost) 2045. godine, kada će se umjetna inteligencija postati sposobna stvarati bolju umjetnu inteligenciju i kada će ljudi moći učinkovito integrirati računalnu tehnologiju u svoje tijelo i mozak.

Kurzweil je bio pionir u području govornog prepoznavanja, izumio je stroj za čitanje za slijepe, razvio glasovni sintetizator i sudjelovao u razvoju mnogih drugih tehnoloških inovacija. Također je osnovao nekoliko tvrtki, uključujući Kurzweil Applied Intelligence, koju je kasnije prodao Xeroxu.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, uključujući Nacionalnu medalju tehnologije i inovacije koju mu je 1999. godine dodijelio predsjednik Bill Clinton, a 2012. godine primio je nagradu “The Economist” za doprinos u području inovacija.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.