Screenshot/Youtube

Za određene fenomene na Veneri najlogičnije objašnjenje jest – život! Stručnjaci uskoro očekuju dokaze

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija tvrdi da bi mogli postojati oblici života koji proizvode amonijak u oblacima Venere koji su “posve drukčiji od svega što smo do sada vidjeli. Bezbojni plin, spoj dušika i vodika mogao bi ukazivati na kemijske reakcije koje bi Veneru mogle učiniti pogodnijom za život.

Venera je toliko vruća da je nezamislivo da postoje životni oblici, a ako postoji život u oblacima, to su vjerojatno mikrobi poput zemaljskih bakterija, iako bi imali znatno drukčiji kemijski sastav od onog na Zemlji pa čak i, eventualno, na Marsu. Naime, Venera se jako razlikuje od svih drugih planeta u Sunčevu sustavu.

U novoj studiji znanstvenici su modelirali skup kemijskih procesa kako bi pokazali da bi amonijak mogao pokrenuti niz kemijskih reakcija koje bi neutralizirale okolne kapljice sumporne kiseline.

Ako bi se to dogodilo, smanjila bi se kiselost oblaka s –11 na 0 (na pH skali). To je i dalje jako kiselo, ali dovoljno da prežive neki oblici života. Na Zemlji postoje stvorenja koja proizvode amonijak da neutraliziraju određene probleme u svom izazovnom okruženju.

Znanstvenici smatraju da je amonijak u Venerinoj atmosferi prisutan iz bioloških razloga, a ne kao posljedica munja, vulkanskih erupcija i drugih prirodnih sila. Neke tvari u oblacima desetljećima su bile neobjašnjive: kisik, nesferične čestice, vodena para i sumporov dioksid. Prije se smatralo da bi se to moglo objasniti prašinom. Možda su minerali pometeni s površine Venere stigli do oblaka i došli u kontakt sa sumpornom kiselinom. Problem je, međutim, što bi količina prašine neophodna za takav učinak morala biti ogromna.

No ako je amonijak produkt života, kemijska reakcija prirodno bi proizvela kisik. Amonijak bi se zatim otopio u kiselini, pretvarajući se iz tekućeg oblika u “nešto nalik soli”.

Iako je vjerojatnost da postoji život na Veneri jako mala, 2023. započet će misija “Venus Life Finder” za proučavanje čestica oblaka.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.