Foto: Pixabay

‘Vražji komet’ približava se Zemlji: Nove snimke uznemirile javnost, oglasili se astronomi

Autor: Zlatko Govedić

Komet 12P/Pons-Brooks, koji je otprilike triput veći od Mount Everesta, nedavno je imao izboj plina, i to treći put u posljednjih nekoliko tjedana dok se približava Zemlji. Unatoč svojem nadimku “vražji”, stručnjaci tvrde da ne predstavlja prijetnju za čovječanstvo.

12P/Pons-Brooks jest periodični komet s orbitalnim periodom od 71 godine.


Odgovara klasičnoj definiciji kometa Halleyeve vrste (eng. Halley-type comet, HTC) kojima ophod traje između 20 i 200 godina, što znači da se za prosječnog ljudskog života pojavljuju jedanput ili dvaput.

Usto je i jedan od najsjajnijih poznatih periodičnih kometa jer doseže apsolutnu vizualnu magnitudu ~5 u svom približavanju perihelu.

Kriovulkanski komet leti prema Zemlji: Glomazna svemirska stijena izaziva strahopoštovanje

Promjer mu se procjenjuje na 34±12 km.

Komet je otkrio francuski astronom Jean-Louis Pons (1761.-1831.) u marsejskoj zvjezdarnici u srpnju 1812., a američki astronom William Robert Brooks (1844.-1921.) ponovno ga je uočio 1883. godine.

Dugi repovi

Općenito, kometi se sastoje od silikatne prašine i smrznutih plinova u obliku raznih vrsta leda (inja) koji čine poroznu jezgru.
Kada se putanja kometa počne približavati Suncu, zbog povećanja temperature, led i smrznute čestice počinju isparavati stvarajući oblak plina oko kometa koji se zove koma.

Zbog pritiska Sunčevog vjetra i radijacije, koma i tijelo kometa prilikom raspadanja pretvaraju se u karakteristične repove koji su vidljivi na nebu.

Smjer plinovitog repa je u pravcu suprotno od Sunca, dok je rep kojeg čine čestice prašine nešto širi i tromiji u pomicanju. Rep može biti dug milijunima kilometara.

Rogovi đavla

12P/Pons-Brooks je kriovulkanski, tj. hladni vulkanski, komet, što znači da ispušta led i plin dok putuje svemirom. Te eksplozije plina daju mu izgled kao da ima rogove đavla.
Nedavno su se dogodila tri takva izboja, što ga je učinilo vidljivim čak i teleskopima dostupnim amaterima.

Iako naziv “vražji komet koji se približava Zemlji” može izazvati strah, stručnjaci tvrde da on ne predstavlja prijetnju. Kada se približi Zemlji sljedeće godine, bit će vidljiv dalekozorom ili čak golim okom, ovisno o vremenskim uvjetima i oblačnosti.

Nestat će jedan od najpoznatijih detalja u Sunčevu sustavu: Ostalo je malo više od godinu dana

Uskoro ćemo ga vidjeti

Kako 12P/Pons-Brooks prolazi pored Zemlje svakih 71 godinu, znači da ga nitko nije vidio od 1950-ih.

Sljedeći prolaz kroz perihel dogodit će se 21. travnja 2024., a Zemlji će biti najbliži 2. lipnja 2024., kada će se nalaziti na udaljenosti 1,55 aj (232 milijuna km).

Astronomska jedinica (aj) jest mjerna jedinica za duljinu i približno je jednaka prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca, tj. velikoj poluosi Zemljine orbite. Iznosi 149.597.870.700 m.

Ovo rijetko nebesko tijelo pruža priliku za promatranje neobičnog i zanimljivog svemirskog događaja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.