Wikimedia Commons

‘VRATA DO PAKLA’: Zastrašujući prizor vatre koja već 50 godina suklja iz Zemlje… i ne gasi se

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ova plamteća rupa nalazi se u pustinji Karakum u blizini sela Derweze, otprilike 260 kilometara udaljena od Ašgabata, glavnoga grada Turkmenistana. Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog plina u rupi jedan od najvećih na svijetu. Ime “Vrata do pakla” rupa je dobila zbog toga što gori još od 1971. godine kada je i pronađeno nalazište. Promjer rupe je otprilke 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

Kako su geolozi strahovali od ispuštanja otrovnog plina, odlučili su ga zapaliti. Mislili su da će plin izgorjeti za svega nekoliko dana, no vatra koju su zapalili prije četiri desetljeća i dalje gori.

Derweze, selo koje broji oko 350 stanovnika, postalo je i turistička destinacija. Područje je iznimno bogato naftom i prirodnim plinom, a sada dodatni prihod dolazi i od turista koji svakodnevno dolaze da bi vidjeli “Vrata pakla”.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.