fbpx
Ilustracija: NASA/JPL-Caltech

VOYAGER 1 ŠALJE MISTERIOZNE PODATKE: Najudaljeniji objekt koji je čovjek napravio zbunio je NASA-ine stručnjake

Autor: Zlatko Govedić

NASA-ina letjelica “Voyager 1” nastavlja svoje putovanje izvan našeg Sunčevog sustava, 45 godina nakon što je lansiran. No ta pionirska letjelica sada šalje čudne podatke koji zbunjuju njezine inženjere.

NASA je u srijedu priopćila da, iako sonda još radi ispravno, očitanja iz njezinog sustava za artikulaciju položaja i upravljanja – skraćeno AACS – ne odgovaraju pokretima i orijentaciji letjelice, što sugerira da je letjelica “zbunjena” oko svoje lokacije u svemiru.

AACS je neophodan za Voyager za slanje NASA-inih podataka o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju jer drži antenu letjelice usmjerenu točno prema našem planetu.


“Ovakav misterij je na neki način normalan u ovoj fazi misije Voyager. Obje su letjelice stare gotovo 45 godina, što je daleko iznad onoga što su planeri misije očekivali”, kaže Suzanne Dodd, voditeljica projekta za Voyager 1 i 2 u NASA-inu Laboratoriju za mlazni pogon.

NASA je dodala da se blizanac Voyagera 1, sonda Voyager 2, ponaša normalno.

Lansiran 1977. kako bi istražio izvanjske planete Sunčeva sustava, Voyager 1 je ostao operativan daleko iznad svih očekivanja te nastavlja slati informacije o svojim putovanjima natrag na Zemlju. Ta vrhunska letjelica napustila je naš sustav i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. godine. Sada je 24 milijardi kilometara udaljena od Zemlje, što ju čini najudaljenijim objektom koji je napravio čovjek.

NASA je rekla da prema onome što njezini inženjeri mogu reći, AACS Voyagera 1 šalje nasumično generirane podatke koji ne “reflektiraju ono što se zapravo događa na letjelici”. No čak i ako podaci sustava upućuju na suprotno, čini se da je antena svemirske letjelice ispravno postavljena – prima i izvršava naredbe od NASA-e te šalje podatke natrag na Zemlju. Agencija tvrdi da navedeni problem zasad nije pokrenuo “sigurni način rada”, tijekom kojeg obavlja samo bitne operacije.

“Dok prirodu problema bolje ne shvatimo, ne možemo predvidjeti hoće li to utjecati na to koliko dugo letjelica može prikupljati i prenositi znanstvene podatke”, zaključuje NASA.

Inače, svjetlosti je potrebno 20 sati i 33 minute da stigne do Voyagerove trenutne međuzvjezdane lokacije, tako da povratna poruka između svemirske agencije i Voyagera traje puna dva dana.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.