Ilustracija

VJEROVALI ILI NE: Donosimo akcijski plan Pentagona u slučaju zombi apokalipse! Postoji li virus koji će uništiti čovječanstvo?

Autor: Zlatko Govedić

Čini se da postoji istinski plan za obranu Sjedinjenih Američkih Država u slučaju zombi apokalipse. Uništavanje čovječanstva od zaraznog zombi virusa scenarij je koji se često odigrava u filmovima i književnosti, no što ako bi se to stvarno dogodilo?

Poznat kao “CONOP 8888”, službeni plan pripravnosti za zombije uključuje izjavu o odricanju odgovornosti uz napomenu da “zapravo nije dizajniran kao šala” i da su navedene strategije ozbiljne. Nju su 2011. godine napisali mlađi vojni časnici američkog Strateškog zapovjedništva (USSTRATCOM) kao vježbu za kreiranje općeg plana za izvanredne situacije u slučaju invazije.

Dokument na 31 stranici uključuje mnoge koncepte koje biste mogli očekivati ​​u takvom planu, posebice ako ste ljubitelj filmova o zombijima.

Ni Wikipedia ne navodi da je riječ o šali.

Zanimljiva je ozbiljnost prezentacije, unatoč uključivanju fantastičnih pojmova poput “zlih magičnih zombija”, “svemirskih zombija” i drugih bizarnih teorijskih potkategorija.

Jasno je da plan nikada nije trebao biti shvaćen doslovno te da služi kao općeniti obrazac za scenarij invazije.

 




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.