fbpx
Ilustracija/Pixabay

VIŠE NEMA NAGAĐANJA, SADA JE I DOKAZANO! Nova reaktivna kemikalija pronađena u Zemljinoj atmosferi!

Autor: Zlatko Govedić

Poznate kao “trioksidi”, ove visoko reaktivne kemikalije mogle bi pridonijeti zdravstvenim i ekološkim problemima. Znanstvenici su dugo sumnjali da će se trioksidi – kemijski spojevi s tri atoma kisika – jednog dana naći u atmosferi našeg planeta, a sada je, zahvaljujući studiji istraživača sa Sveučilišta u Kopenhagenu, njihova prisutnost prvi put konačno nedvojbeno dokazana.

“Sada možemo pokazati, izravnim promatranjem, da se ti spojevi zapravo stvaraju u atmosferi, da su iznenađujuće stabilni te da su formirani od gotovo svih kemijskih spojeva. Sva nagađanja sada moraju biti prekinuta”, kaže suautorica studije Jing Chen.

Postojanje trioksida u Zemljinoj atmosferi je zabrinjavajuće, ne samo zato što su vrlo reaktivni te što bi mogli pridonijeti čitavom nizu zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i dišnog sustava.


Također je vjerojatno da imaju utjecaj na klimatske promjene.

“Tip spojeva koje smo otkrili jedinstveni su po svojoj strukturi, a budući da su iznimno oksidirajući, najvjerojatnije donose niz učinaka koje tek trebamo otkriti”, dodaje profesor Henrik Grum Kjaergaard s Odjela za kemiju Sveučilišta u Kopenhagenu.

Nedvojbeno su potrebna daljnja proučavanja kako bi se točno razumjelo koji bi sve to učinci mogli biti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.