fbpx
Ilustracija/NASA

VIJEST KOJU SMO SVI ČEKALI! Je li NASA-in rover upravo pronašao dokaz drevnog života na Marsu?

Autor: Zlatko Govedić

Ugljik koji bi mogao biti povezan s biološkim procesima otkriven je u uzorcima koje je analizirao NASA-in rover Curiosity na Marsu. To bi, dakle, mogao biti dokaz za drevni izvanzemaljski život na Marsu prije više milijardi godina.

No nemojte se još previše uzbuđivati jer, kao i uvijek s takvim otkrićima, nemoguće je isključiti alternativna objašnjenja te će biti potrebno daljnje proučavanje, i moguće buduće misije, da nedvosmisleno potvrdimo ono što smo oduvijek htjeli čuti – da nismo sami u svemiru.

A analizu praškastih uzoraka stijena proveo je roverov kemijski laboratorij “Sample Analysis at Mars” (SAM).


Rezultati ukazuju na prisutnost vrste ugljika koja obično ukazuje na biološke procese.

“Pronalazimo stvari na Marsu koje su zapanjujuće zanimljive, ali stvarno bi nam trebalo više dokaza da kažemo da smo identificirali život. Dakle, gledamo što je još moglo uzrokovati ugljični potpis koji vidimo, osim života”, kaže Paul Mahaffy iz NASA-e.

Ključ za određivanje je li ugljik pokazatelj drevnog izvanzemaljskog života bit će uzimanje u obzir razlika između Zemlje i Marsa.

“Najteže je napustiti Zemlju i napustiti tu pristranost koju imamo i stvarno pokušati shvatiti kemijske, fizikalne i ekološke procese na Marsu. Moramo otvoriti svoj um i razmišljati izvan okvira”, zaključuje astrobiologinja Jennifer L. Eigenbrode iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard (Greenbelt, Maryland, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.