Wikimedia Commons

(VIDEO) ZNANSTVENICI ZBUNJENI: ‘Nikada nismo vidjeli ovakav fenomen na Neptunu!’

Autor: Zlatko Govedić

Tamna oluja širine 7.400 kilometara na ledenom planetu Neptunu zbunila je astronome pošto je promijenila smjer, fenomen koji nikada prije nije viđen.

Olujni vrtlozi poput Neptunove tamne mrlje nisu neobični, ali nikada se još nijedan nije okrenuo natrag prema polovima nakon kretanja k ekvatoru.

Koristeći se snimkama svemirskoga teleskopa Hubble, astronomi su rekli da je promjena pravca iznenađujuća.
Oluja je šira od Atlantskog oceana na Zemlji, a Hubble je tamnu oluju prvi put otkrio 2018. godine na sjevernoj hemisferi Neptuna.

Godinu dana poslije, nova zapažanja pokazala su da je ista oluja krenula prema ekvatoru, a kompjuterske simulacije sugerirale su da će, kako se bude približavala “ekvatorijalnoj smrtnoj zoni”, biti uništena.

Međutim, najnovija zapažanja iz kolovoza 2020. pokazuju da se ona očigledno kreće prema sjeveru, prema polarnoj regiji, što je fenomen koji je zbunio astronome.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.