VCG

(VIDEO) Znanstvenici spustili teleskop u najstarije i najdublje jezero na svijetu: Odande će istraživati svemir!

Autor: Zlatko Govedić

Bajkalsko jezero u azijskom dijelu Ruske Federacije najstarije je (oko 25 milijuna godina) i najdublje (oko 1700 m) jezero na svijetu. Zbog svoje starosti i izoliranosti nastala je jedna od najbogatijih slatkovodnih fauna koja je nezaobilazna u proučavanju evolucije. U jezeru i oko njega nalazi se mnoštvo jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta zbog čega se često naziva i “Ruski Galapagos”. Zbog toga je 1996. god. upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Međunarodni tim stručnjaka spustio su jedan od najvećih svjetskih podvodnih svemirskih teleskopa u Bajkalsko jezero kako bi iz njegovih netaknutih dubina mogao proučavati tajne svemira.

Podvodni neutrinski teleskop nazvan “Baikal-GVD” ili “Baikal Deep Underwater Neutrino Telescope” (BDUNT), gradio se od 2015. godine, a krajnji mu je cilj praćenje neutrina, najmanjih od svih poznatih čestica.

Stručnjaci su ustanovili da jedan zasebni neutrino ima masu koja milijun puta manju od mase elektrona. Neutrine je vrlo teško otkriti, a voda je efikasan medij za to. Stoga su znanstvenici spustili teleskop na dubinu između 750 i 1.350 metara, oko četiri kilometra od obale jezera. Optički moduli teleskopa proučavat će dno jezera i tražiti neutrine, jedine čestice koje Zemljina kora ne zaustavlja.

“Bajkalsko jezero jedino je jezero u koje možete postaviti neutrinski teleskop zbog njegove dubine”, rekao je za AFP Bair Šojbonov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja, dodavši da je “važna i prozirnost vode, kao i to što je riječ o slatkovodnoj masi”.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.