Screenshot/Youtube

(VIDEO) Znanstvenici iznenadili: Od svih scenarija, ovo je najopasnija katastrofa koja bi nas mogla pogoditi do 2035. godine!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Najveća prirodna katastrofa koja će vrlo vjerojatno pogoditi Zemlju ne potječee s našega planeta nego sa Sunca. Ono ima svoj ciklus aktivnosti, tj. periode smanjene i pojačane aktivnosti, poput Sunčevih baklji i Sunčevih pjega, u ovisnosti o samom ciklusu.

Najveći nedavni izboj aktivnosti zabilježen je u srpnju 2012., nakon koronalne eksplozije (coronal mass ejection, CME) koja je prošla kroz Zemljinu orbitu i pogodila svemirsku stanicu Stereo-A .

Tijekom CME izbacuju se oblaci magnetizirane plazme teške milijardu tona, a ona se ponaša kao elektromagnetni puls koji utječe na elektroniku na Zemlji.

Solarna oluja sadrži Sunčevu baklju, visoke razine UV zračenja, energetske čestice koje uništavaju ključne dijelove satelita i brojne masovne koronalne eksplozije.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.