fbpx
Ilustracija: Pixabay

(VIDEO) ZNANSTVENA FANTASTIKA POSTAJE STVARNOST: ‘Stvorili smo bebu crvotočinu i poslali poruku preko nje’

Autor: Zlatko Govedić

Koristeći se kvantnim računalima, istraživači su simulirali “radnu bebu crvotočinu” bez kidanja prostora i vremena.

Na prvi pogled, crvotočina se može činiti kao jasan koncept – spojite dvije crne rupe u različitim dijelovima svemira kako biste stvorili tunel kroz koji bi svemirski putnik mogao proći. U stvarnosti, međutim, to nije baš tako jednostavno.

To je svakako ideja koja postoji već neko vrijeme – fizičari Albert Einstein i Nathan Rosen vrlo su ozbiljno razmotrili koncept u vezi s Einsteinovom općom teorijom relativnosti, teoretizirajući postojanje tzv. Einstein-Rosenovova mosta.


Posljednjih su godina fizičari bacili ozbiljnu sumnju na mogućnost da bi takva struktura ikada mogla ostati stabilna dovoljno dugo da netko doista proputuje kroz nju.

Međutim, sada su znanstvenici objavili da su uspjeli simulirati dvije minijaturne crne rupe u kvantnom računalu i stvoriti stabilnu crvotočinu između njih.

Štoviše, preko njega su čak uspjeli prenijeti poruku.

Naravno, važno je naglasiti da je to kvantna simulacija crvotočine, a ne stvarna fizička crvotočina, ali čak i takva, ona pokazuje da bi stvaranje prave fizičke crvotočine zapravo moglo biti moguće u budućnosti.

“Izgleda kao patka, hoda kao patka, kvoca kao patka. Dakle, to je ono što možemo reći u ovom trenutku – da imamo nešto što u smislu svojstava koja gledamo, izgleda kao crvotočina”, kaže suautor studije Joseph Lykken iz Fermilaba.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.