fbpx
Ilustracija: Pixabay

(VIDEO) ZMAJ PROŽDIRE CIJELU KOZU: Niz viralnih snimki pokazuju zapanjujuću moć najvećih guštera na svijetu

Autor: Zlatko Govedić

Varani su porodica velikih guštera iz reda ljuskavaca (Squamata), dobro razvijenih nogu, duga vrata i repa. Imaju jake čeljusti, zubi su im oštri, a jezik dug i na vrhu rašljast. Brzi su i okretni, dobro se penju i vješto plivaju. Aktivni su danju. Hrane se pretežno malim sisavcima i pticama, ali napadaju i veće sisavce, a jedu i strvine. Ženke odlažu jaja čak i u termitnjake.

Vrste se razlikuju u veličini, pri čemu najmanje rastu do 20 cm dužine. Najveća vrsta je komodski varan (Varanus komodoensis), poznat i kao “komodski zmaj”.

Danas ih ima manje od 6000, a žive samo na nekoliko indonezijskih otoka.


Komodski varan može narasti do 3 m te imati masu do 85 kg. Ponekad ćete naići na podatak da mogu imati masu i veću od 100 kg, no to je slučaj samo ako pojedu veliki obrok, poput ove koze na sljedećoj snimci.

Velike dimenzije pripisuju se sporom metabolizmu komodskog varana što zahtijeva veliki želudac životinje, te pojmu otočnog gigantizma što je posljedica izostanka drugih sisavaca mesoždera koji bi konkurirali varanu u otočnoj ekološkoj niši. Stoga su ti gušteri zbog svoje veličine alfa predatori i dominiraju u ekosustavu u kojem žive.

Zna loviti i živi plijen tako da se prikrada, a kad je dovoljno blizu naglo potrči prema plijenu (komodo varan može doseći brzinu od 20 km/h) te ga zgrabi snažnim ugrizom.

Usprkos nedokazanom mišljenju da varani posjeduju bakterije u slini koje su glavni razlog stradavanja plijena, ta teorija je svoje mjesto našla u dokumentarcima, udžbenicima i knjigama. Međutim, 2009. godine je dokazano da varani posjeduju otrov kojim ubijaju plijen te otrovni sustav daleko najsloženiji kod svih gmazova uključujući i zmije otrovnice.
Ipak, varani su najčešće strvinari.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.