(VIDEO) Zemlju smo pretvorili u veliki zatvor iz kojega ne možemo izaći?! Počinje misija koja će to promijeniti!

Autor: Zlatko Govedić

Oko 170 milijuna komada različitog otpada orbitira oko Zemlje, a većina su djelići koji su se u nekom trenutku odvojili od većih komada. Ipak, oko 670 hiljada mjeri više od jednog centimetra u promjeru, što može biti velika opasnost za astronaute i opremu u svemiru. Tehnologija koja bi trebalo da pomogne u otklanjanju dijela kozmičkog otpada kreće put svemira sljedeće godine.

Putujući brzinom do 28.000 km/h, veći dijelovi dovoljno su opasni da bi prilikom sudara mogli ugroziti čak i Međunarodnu sve,irsku postaju. Budući da su komadi otpada odavno premašili broj satelita koji orbitiraju oko Zemlje, povećava se vjerojatnost i njihova sudara.

Misija End-of-Life Services by Astroscale-demonstration (ELSA-d) u ožujku 2021. kreće u svemir na ruskoj raketi Sojuz.

ELSA-d sastoji se od dvije letjelice koje će biti lansirane istodobno. Glavna ima masu od 175 kg, a prateća svega 17 kg.

Sustav se temelji na magnetima od kojih se očekuje da će privući detektirane komade otpada. Glavni cilj misije je da se demonstrira tehnologija koja će služiti za kontroliranje satelita koji više nisu u funkciji, a čiji će broj rasti.
O kakvom je problemu riječ, pogledajte u ovom animiranom dokumentarcu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.