Screenshot/Youtube

(VIDEO) Zapanjujuće otkriće usred Sredozemlja: Misteriozni divovi nuragijske civilizacije

Autor: Dnevno.hr

Divovi Mont’e Prame skulpture su visine oko dva i pol metra za koje se vjeruje da ih je stvorila nuragijska civilizacija, drevna kultura koja je naselila otok Sardiniju između 18. i 2. st. pr. Kr.

Zanimljivo je da nijedan pisani zapis ove civilizacije nije otkriven osim nekoliko mogućih kratkih epigrafskih dokumenata koji pripadaju njezinim posljednjim fazama.

Istraživači još nisu suglasni potječe je li nuragijska kultura sa samog otoka ili su možda povezani s misterioznim morskim narodima koji su opustošili Sredozemlje između 14. i 13. st. pr. Kr.

U ovom drugom slučaju, oni bi stigli na Sardiniju nakon što su poraženi u svojoj propaloj invaziji na Egipat između 13. i 12. st. pr. Kr.

Giganti ili Colossi pronađeni su 1974. u blizini grada Cabrasa, zapadno od otoka. Oni predstavljaju ratnike, streličare i borce sa štitovima.

Ali jedna od njihovih najistaknutijih osobina, osim njihove iznimne veličine, jesu oči formirane kao dva koncentrična diska.

Stručnjaci nisu sigurni predstavljanje li te masivne statue mitske heroje ili bogove. Neki od njih pronađeni su pored drevnih grobnica zbog čega stručnjaci vjeruju da su statue predstavljale čuvare. No ipak, ne mogu sa sigurnošću reći što su statue zaista bile. Možda su pripadale obližnjem hramu koji još nije pronađen.

U ožujku 2015., nakon 40 godina studija i restauracije, divovi su predstavljeni javnosti u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Ukupno, s više od pet tisuća pronađenih drevnih komada, 33 diva uspješno su obnovljena. Dva nova komada pronađena su u rujnu 2016. godine, i to kompletna i netaknuta.

Novost ova dva otkrivena diva jest ta da oni nose svoje štitove “zalijepljene” sa strane, a ne preko glave.

Smatraju se najranijim primjerima kolosa (gigantskih kipova) koji su pronađeni na Sredozemlju, nekoliko stoljeća prije grčkih kolosa, pa su samim time postali najstarije antropomorfne skulpture mediteranskog područja, nakon egipatskih.

No postoji još nekoliko misterija u vezi s ovim masivnim statuama.

Znanstvenici vjeruju da su kipovi divova napravljeni u maskama, vrlo sličnim onima koje se danas rabe u tradicionalnim proslavama Sardinije.

Iako nisu bili potpuno isti, čini se da su neki drevni obredi i tradicije na otoku preživjeli više od 3000 godina.

U ovisnosti od različitih hipoteza, datiranje divova kolosa – imena koje je statuama dao arheolog Giovanni Lilliu – varira između 11. i 8. st. pr. Kr.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.