Darryl Pitt / Christie’s

(VIDEO) ZADIVLJUJUĆE OTKRIĆE U SAHARI: Ovaj je kamen apsolutni rekorder! Dio je protoplaneta starijeg od Zemlje

Autor: Zlatko Govedić

Najstarija vulkanska stijena koju smo ikad otkrili može nam pomoći da razumijemo građevne blokove našega planeta. Meteorit koji je otkriven u alžirskome dijelu pustinje Sahare 2020. godine mlađi je svega dva milijuna godina od vremena formiranja Sunčeva sustava, što ga čini više od milijun godina starijim od prethodnog rekordera.

Meteorit EC 002 sastoji se uglavnom od vulkanskih dijelova, što je znanstvenike navelo na zaključak da je on dio protoplaneta koji se bio formirao prije nastanka Zemlje i star je 4,6 milijardi godina.

Tim francuskih i japanskih stručnjaka utvrdio je da je meteorit nekada bio lava te da se poslije ohladio i pretvorio u čvrst objekt u periodu od 100.000 godina. Njegova masa iznosi oko 30 kilograma.

“Radim na meteoritima već više od 20 godina i ovo je možda najfantastičniji novi meteorit koji sam ikad vidio”, kaže Jean-Alix Barrat sa Sveučilišta Zapadne Bretanje u Francuskoj. Kada su on i njegovi kolege analizirali meteorit, zvan “Erg Chech 002” ili “EC 002”, otkrili su da je drukčiji od bilo kojeg drugog meteorita koji su ikada locirali.

To je vrsta stijene koja se naziva andezit i koja se na Zemlji nalazi uglavnom u zonama subdukcije, područjima gdje su se tektonske ploče sudarile i gdje je jedna gurnuta ispod druge, a rijetko i u meteoritima. Većina meteorita otkrivenih na Zemlji napravljeni su od druge vrste vulkanskih stijena zvanih bazalt. Analiza kemijske građe novog meteorita pokazala je da je nekoć bio rastaljen, a skrutio se prije gotovo 4,6 milijardi godina.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.