Foto: Pixabay

(VIDEO) VELIČANSTVENO BIĆE ŠETALO JE ZEMLJOM! Identificiran prahistorijski krokodil: Evo kako je izgledao gigantski gmaz!

Autor: N.K

Gunggamarandu maunala, kako je golemi gmaz nazvan, područje današnjeg Queenslanda nastanjivao je prije između dva i pet milijuna godina, dakle u razdoblju pliocena ili pleistocena.

On je pojednostavljeno rečeno, sedam metara dug prapovijesni krokodil kojeg su paleontolozi identificirali tek nedavno na osnovu lubanje otkopane još u 19. stoljeću.

Riječ je o pripadniku roda Tomistominae koji, pored nekoliko izumrlih, uključuje jednu živuću vrstu – sundskog odnosno lažnog gavijala. Ovaj gmaz nosi to ime zbog neobične gubice, dugačke i uske, zbog čega se stručnjaci spore oko njegove pripadnosti pravim krokodilima ili pak gavijalima.

Specifičan je i po tijelu prošaranom prugama i pjegama, a smatra se ugroženom vrstom – u prirodi živi tek oko dvije i pol tisuće jedinki. Lažne gavijale ugrožava uništavanje staništa sječom šuma i isušivanjem močvarnih tresetišta, ali i krivolov.

7 metara dug krokodil

“Teško je precizno odrediti veličinu nedavno opisane vrste, budući da raspolažemo samo njenom lubanjom no, kad je usporedimo s onom modernih krokodila, sa sigurnošću možemo reći da je ova životinja bila duža od sedam metara. Drugim riječima, Gunggamarandu maunala jedan je od najvećih krokodila koji su ikad živjeli na australskom području. Njegova golema čeljust, izvrsno sačuvana, pokazuje nam da se radilo o moćnom predatoru”, ispričao je voditelj istraživanja Jorgo Ristevski, paleontolog sa Sveučilišta u Queenslandu.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.