Pixabay

(VIDEO) Uznemirujuća snimka NASA-e: Pogledajte što se upravo događa s našim planetom

Autor: J.A.

Satelitske snimke od 15. rujna pokazuju da led pokriva 3,74 milijuna kilometara kvadratnih morske površine, što je tek drugi put u 42 godine da se taj broj spustio ispod četiri milijuna kilometara kvadratnih.

“Poprilično smo shrvani zbog stalnog gubitka leda. Nažalost, to nije iznenađenje”, rekla je glaciologinja Twila Moon u istraživačkom centru u Coloradu.

Rekordno mala količina morskog ledenog štita od 3,41 kilometra kvadratnog zabilježena je 2012. nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije puno manje od onoga što znanstvenici vide danas.

Ovogodišnji gubitak morskog leda posebno je bio primjetan između 31. kolovoza i 5. rujna zahvaljujući udarima toplog zraka uslijed vala vrućine iz Sibira. Tokom tih šest dana led se topio brže nego bilo koje druge godine od kako se vode mjerenja.




Drugi tim znanstvenika je u srpnju objavio da sibirski toplotni val ne bi bio moguć bez ljudskog utjecaja na klimu. Kako se led u vodama Arktika gubi, sve veći dijelovi otvorenog tamnog mora apsorbiraju sunčevo zračenje, umjesto da ga odbijaju natrag u atmosferu.

To je proces koji pojačava globalno zatopljenje i koji objašnjava zašto su arktičke temperature u stalnom porastu, a u posljednjih 30 godina gotovo su se udvostručile.

Gubitak morskog leda ugrožava i arktičku floru i faunu, od polarnih medvjeda i tuljani do planktona i algi. Globalnim zatopljenjem se ne gubi samo morski već i kopneni led te ledeni štit koji pokriva arktičko kopno u Kanadi i na Grenlandu.




Što se brže ti štitovi otapaju i klize u ocean, to brže raste razina mora na svim dijelovima svijeta. “Moramo puno napraviti na smanjenju emisije štetnih plinova kako u budućnosti ne bi svjedočili takvim rekordima”, rekla je Twila Moon.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.