Screenshot/Youtube

(VIDEO) USKORO GPS SUSTAV OKO MJESECA? Europska svemirska agencija već razvija projekt preciznog geolociranja

Autor: Zlatko Govedić

GPS i drugi sustavi globalnog pozicioniranja imaju jedan vrlo ograničavajući nedostatak: globalni su samo za jedan svijet. Ne postoji ekvivalent značajkama precizne geolokacije koje ti sustavi nude za bilo koje drugo tijelo u Sunčevu sustavu. Nedavno je povećan fokus na lunarne misije, ali nema načina da se bilo što na površini Mjeseca točno zna gdje se nalazi.

Europska svemirska agencija stoga je predstavila projekt “Moonlight Initiative” – plan za postavljanje niza satelita u Mjesečevu orbitu, koji će služiti u dvije svrhe: precizno geolociranje na površini Mjeseca i brzi prijenos podataka na Zemlju. Konkretno, te će usluge biti usmjerene na jednu određenu lokaciju: Mjesečev južni pol.

Većina planova za stalnu ljudsku prisutnost na Mjesecu također se vrti oko južnog pola, i to iz dva razloga. Prvo, barem dio njega gotovo je uvijek na dnevnom svjetlu, tako da ne pati od dvotjednih razdoblja bez sunca, što bi mogao biti energetski problem za ljudska naselja. Drugo, ondje na površini ima leda koji se može iskoristiti za opskrbu vodom.

Određena lokacija, poput južnog pola, omogućit će “Moonlight Initiative” da prođe s manje satelita nego što bi bilo potrebno za pružanje lokacije i općih podataka na svakoj točki na površini Mjeseca. ESA procjenjuje da će trebati tri ili četiri satelita u visokoekscentričnim orbitama usmjerenima na južni pol.

Ti će se sateliti povezati s tri namjenske postaje na Zemlji. Svaki će biti lociran tako da sateliti oko Mjeseca nikada neće biti isključeni iz mreže, bez obzira na to koja je strana Zemlje okrenuta prema njemu.

Osim toga, sva vozila planirana za rad na površini Mjeseca mogu biti dizajnirana za povezivanje s mrežom. Također može djelovati kao mrežasti sustav, omogućujući roveru ili drugom mobilnom vozilu da podatke šalje natrag u mrežu preko bazne stanice, poput one spojene na lander.




Podatkovna mreža mogla bi se čak proširiti na druge orbitalne platforme, kao što je Lunar Gateway.

Sva ta infrastruktura, iako je neophodna, još je daleko. Brojevi, veličina i dizajn Moonlightovih satelita trenutačno se definiraju, što znači da je projekt daleko od finalizacije, a kamoli spremnosti za lansiranje. No ima vremena.




Artemis, NASA-in vodeći program istraživanja Mjeseca, nije planiran do 2025., a možda i kasnije. U konačnici, cilj je tog programa stalna ljudska prisutnost na površini Mjeseca. Bit će dovoljno vremena, čak i nakon početnog slijetanja, za pružanje ove vitalne usluge.

ESA planira koordinirati projekt s nizom komercijalnih partnera. Teoretski, ako postoji dovoljno interesa za lunarnu bazu, cijela Moonlight Initiative na kraju bi se mogla privatizirati i postati dio komercijalne infrastrukture širenja čovječanstva u svemir.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.