Screenshot/Youtube

(VIDEO) Upoznajte Metuzalema, najstariju akvarijsku ribu na svijetu! Nećete vjerovati koliko ima godina

Autor: Zlatko Govedić

Australska dvodihalica ili baramunda (Neoceratodus forsteri) je vrsta ribe iz razreda mesoperki, koja živi u rijekama Burnett i Mary River u australskoj državi Queenslandu. Raste do 170 cm te ima masu do 40 kg. Grabežljivac je koji se hrani žabama, punoglavcima, ribama, crvima, puževima, ali i vodenim biljem te voćem palog sa stabala koja rastu uz potoke.

Metuzalem je australska dvodihalica i najstarija akvarijska riba na svijetu. Ima oko 90 godina te nema živih bliskih rođaka.

Timaritelji kažu da voli svježe smokve i da ga se češka po trbuhu.

Dug je 120 cm te ima masu od 18 kg. U muzej u San Francisku došao je još 1938. godine.

Inače, dvodihalice su reliktna vrsta riba, koje potječu iz perioda devona te mogu disati na škrge, ali mogu udisati i zrak.

Biolozi smatraju da su dvodihalice evolucijska veza između riba i vodozemaca.

Metuzalem se prvi put u novinama pojavio još davne 1947. godine.




Ime je dobio po biblijskom liku Metuzalemu, jednom od pretpotopnih patrijarha za kojega se navodi da je živio 969 godina.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.