Screenshot/Youtube

(VIDEO) UMRO JE PRVI KIBORG: Bolovao je od iste bolesti od koje i Stephen Hawking, a komunicirao je preko svog avatara

Autor: Zlatko Govedić

Američki znanstvenik Peter Scott-Morgan u srijedu je umro u 65. godini života. Bolovao je od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), bolesti koja zahvaća gornje i donje motorne neurone.

Ljudi obogaćeni tehnološkim poboljšanjima već su godinama dio cyberpunk znanstvene fantastike, ali za stručnjaka za robotiku Scotta-Morgana omogućavanje osobama s tjelesnim invaliditetom da zaobiđu svoja ograničenja kroz znanost kibernetike bila je životna strast.

On je, bolujući od iste bolesti od koje i Stephen Hawking, razvio i implementirao niz sustava uključujući i životni avatar kroz koji je mogao prikazati emocije, glasovnu kutiju koja je bila opremljena snimkama vlastitog glasa i tehnologiju praćenja očiju putem koje je mogao kontrolirati računala.

Kako je njegovo tijelo otkazalo, ti su sustavi postajali sve važnija linija života i služili su kao primarni način na koji je mogao komunicirati sa svijetom.

“Želio sam za svakoga ponovno izmisliti što znači biti zarobljen u vlastitom tijelu. Ovdje nije riječ samo o ALS-u. Riječ je o bilo kakvom invaliditetu, bilo zbog nesreće, bolesti, genetike, ili čak jednostavno starosti i demencije. Ali u konačnici, riječ je o tome da se svi na Zemlji oslobode. Imam dovoljno sreće da budem prototip i “neočovjek”, rani eksperiment u tome kako čovječanstvo može napraviti ogroman skok u budućnost”.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.