Screenshot/Youtube

(VIDEO) Tesla je bio uvjeren da komunicira s izvanzemaljcima: Ovo je njegovo veliko otkriće

Autor: ZG/Dnevno.hr

Godine 1899., dok je sjedio sam u svojom laboratoriju u Colorado Springsu, Nikola Tesla zabilježio je neobične ritmičke signale koje je opisao kao brojke za koje je bio ujveren da su pokušaji komunikacije s Venere ili Marsa.

Godinu dana kasnije, američki Crveni križ pitao ga je što očekuje da će biti najveće ljudsko dostignuće tijekom 20. stoljeća.

“Zabilježio sam električne signale koji su se činili neobjašnjivima. Slabi i gotovo neprimjetni, ali su mi dali duboko uvjerenje da neće proći mnogo vremena prije no što će svi ljudi na svijetu uperiti poglede k nebu. Razveselit će ih radosna vijest da smo napokon dobili poruku iz drugog svijeta”, odgovorio je tada Tesla.

Slične ideje ponovio je 1901. godine u razgovoru za Collier’s Weekly. Tadašnji urednik Robert Collier napisao je u uvodniku da je Nikola Tesla briljantan izumitelj i da je unaprijedio ljudsko shvaćanje struje.

U samom članku Tesla opisuje problematiku komunikacije na velike udaljenosti, i to bežično. Svjetlost kao prenosnik komunikacije vrlo je nepraktična, a sam Tesla bio je svjestan da je potrebna energija daleko veća no što je dostupna čovječanstvu.

S druge strane, radijska komunikacija zahtijeva mnogo manje energije pa je samim time daleko lakša za realizaciju. Dok je radio na instrumentima koji bi mogli poslati snažne radijske signale do naših planetarnih susjeda, istodobno je radio na uređajima koji bi bilježili signale koji nam dolaze.

“Nikada neću zaboraviti taj prvi osjećaj kada sam shvatio da sam promatrao nešto od nemejrljive važnosti za čovečanstvo. U meni stalno raste osjećaj da sam ja prvi čovjek koji je čuo pozdrav s drugog planeta”, napisao je bio Tesla.

Ekscentrični znanstvenik u to je vrijeme boravio u New Yorku. Novinarima se žalio da nema vremena posvetiti se istraživanju “svemirskih komunikacija” zato što su ga pritisle neke mnogo više zemaljske brige.

Upravo je ekscentričnost bila Teslina najveća mana. Brilijantni izumitelj osmislio je način za bežičnu komunikaciju te izradio model broda na daljinsko upravljanje. Sve je to napravio prije početka 20. stoljeća, desetljećima prije no što je bežična komunikacija postala normalna stvar. Sve te praktične stvari odbacio je kako bi se bavio izgradnjom tornja za bežični prijenos električne energije.

U 86. godini, Tesla je umro sam, u teškom siromaštvu i gotovo zaboravljen u hotelu “New Yorker”. Na najteži mogući način naučio je da nije dovoljno samo imati ideju ili izum.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.