Screenshot/Youtube

(VIDEO) TAJNA KINESKIH PIRAMIDA: Carske grobnice povezane su s ovom posebnom zvijezdom

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Pogrebni kompleks prvog kineskog cara dinastije Kin (3. st. pr. Kr.) jedno je od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu, napose zbog otkrića kipova terakotne vojske.

Grobnica, koja još nije iskopana, leži ispod golemog umjetnog brda zagušene zemlje. To brdo ima kvadratni oblik, s duljinom baznih bridova od 350 metara. Visoka je  više od 40 metara, tako da se lako može nazvati i piramidom. No, manje je poznata činjenica da su se svi carevi sljedeće dinastije, zapadni Han, odlučili zakopati pod sličnim piramidama.

Ovi mauzoleji su danas vidljivi unutar brzog razvoja krajolika sjeverozapadne okoline Ksian duž rijeke Vei. Uključujući i grobove kraljica i druge članove kraljevskih obitelji, ima više od 40 takvih “kineskih piramida”. Od ovih, samo su dvije djelomično iskopane.

Poznato je da su egipatske piramide orijentirane s velikom preciznošću na kardinalne točke, zahvaljujući veoma jakim vezama pogrebne religije egipatskih faraona s nebom, napose s cirkumpolarnim zviježđima.

Kineski su carevi također priznali svoju moć kao izravni “mandat od neba”, identificirajući cirkumpolarnu regiju kao nebesku sliku carske palače i njezinih stanovnika.

Stoga je prirodno očekivati da se kineske piramide, grobovi careva, orijentiraju na kardinalne točke. S tim u svezi, djelomično iznenađuju rezultati nove studije.




Ispostavilo se, naime, da se ti spomenici mogu klasificirati prema dvjema “porodicama”. Jedna obuhvaća spomenike orijentirane s dobrom preciznošću do kardinalnih točaka, kako se očekuje.

U drugoj “porodici” postoje značajna odstupanja od pravog sjevera, svi su usporedivi i svi su na istoj “ruci” (zapadno od sjevera koji gleda prema spomeniku).

Moguće je da su u pitanju pogreške kineskih astronoma i arhitekata. Moglo se pomisliti i o upotrebi kompasa, koji je u to vrijeme izumljen u Kini u donekle rudimentarnoj formi, ali nema korespondencije s paleomagnetskim podacima.




Objašnjenje predloženo u članku je stoga astronomsko: carevi koji su izgradili piramide iz “druge porodice” nisu htjeli upućivati na sjeverni nebeski stup, koji je u to vrijeme odgovarao jedino zvijezdi Sjevernjači (Polaris).

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.