Screenshot/Youtube

(VIDEO) STRAH I TREPET SVEMIRA: Evo kako izgleda kada crna rupa proždre golemu zvijezdu

Autor: Zlatko Govedić

Kada se zvijezda suviše približi crnoj rupi, neizmjerna gravitacijska sila prvo istegne, a zatim povuče zvijezdu toliko jako da se ona razdere.

Taj događaj oslobađa snažan bljesak svjetlosti prije nego što se ostaci raspadnute zvijezde rasprše oko horizonta crne rupe. Međutim, često je taj bljesak svjetlosti barem djelomice zaklonjen oblakom prašine, što otežava proučavanje finih detalja.

Novi takav događaj prvi je put primijećen u rujnu prošle godine. Astronomi su ga nazvali “AT2019qiz”. On sada omogućava timu koji predvodi astronom Matt Nicholl sa Sveučilišta u Birminghamu u Velikoj Britaniji da rasvijetli podrijetlo te prašine.

Ujedno, to je jedan od onih kozmičkih fenomena koje je nemoguće predvidjeti. Treba samo uporno promatrati i istraživati nebo te dočekati da se “upali”. Upravo se to dogodilo s “AT2019qiz”. Astronomi su brzo okrenuli svoje teleskope k malom dijelu neba u zviježđu Eridan i srcu spiralne galaktike udaljene 215 milijuna svjetlosnih godina.

“Odmah smo usmjerili komplet zemaljskih i svemirskih teleskopa u tom smjeru da bismo vidjeli kako nastaje bljesak”, objašnjava Thomas Wevers sa Sveučilišta u Cambridgeu. “Dok se zvijezda raspada, raspada se na ‘rezance’, odnosno ‘špagetificira se’, a crna rupa usisava duge tanke niti “.

“AT2019qiz je slučaj koji će pomoći našim naporima da razumijemo ove nevjerojatne događaje”, zaključuju stručnjaci.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.