fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) Stotine milijuna rakova u godišnjem pohodu na Božićnom otoku: Iza nadrealnih scena krije se jednostavan zakon prirode

Autor: Zlatko Govedić

Godišnja “biblijska” migracija jarkih crvenih rakova (Gecarcoidea natalis) na Božićnom otoku spektakl je kakvog nema na Zemlji. Ulice, staze, šumsko tlo i plaže tog idiličnog otoka ovoga su tjedna pocrvenjeli zahvaljujući godišnjoj migraciji milijuna i milijuna crvenih rakova koji putuju od džungle do plaža. Cilj putovanja od nekoliko kilometara jest potraga za partnerom.

Potom će se mužjaci vratiti u džunglu, dok će ženke ostati na plažama u jazbinama da polegnu jaja. Tada će izroniti i pustiti jaja u more.

Ova posebna vrsta rakova, poznata kao crveni rak Božićnog otoka, ne nalazi se nigdje drugdje na Zemlji, što njihovu godišnju migraciju čini jedinstvenim spektaklom.

Stanovnici otoka do sada su se navikli na to te su čak izgradili infrastrukturu koja će pomoći rakovima na njihovom putovanju, kao što su posebni prijelazi koji će im pomoći da prelaze prometne ceste.

U nekim je područjima ogroman val rakova toliko ekstreman da stanovnici uopće ne mogu napustiti svoje domove na kratko vrijeme – razdoblje koje su neki nazivali “rakovskim zaključavanjem”.

Drugi jednostavno daju sve od sebe da se maknu rakovima s puta i da slučajno ne stanu na nekog od njih.

Lokalne radijske postaje često će emitirati biltene koji informiraju stanovnike o trenutnom stanju migracije te predviđaju kada će ona početi i završiti.

Srećom, sami rakovi nisu zainteresirani za ljude i ne predstavljaju prijetnju.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.