fbpx
Ilustracija: NASA

(VIDEO) STO DANA NA SUNCU U JEDNOM SATU: NASA objavila video koji prikazuje što se zbiva na površini naše matične zvijezde

Autor: Zlatko Govedić

NASA-in Goddard Space Flight Center objavio je sat vremena dug “time-lapse” video koji prikazuje 133 dana života Sunca.

Video prikazuje Sunčevu kaotičnu površinu, gdje se velike petlje plazme nadvijaju iznad zvijezde duž linija magnetskog polja. Ponekad se petlja plazme ponovno povezuje sa zvijezdom, a ponekad biva izbaćenom u svemir, stvarajući opasno svemirsko vrijeme.

Snimke potječu iz Solar Dynamics Observatory (SDO,) svemirske letjelice lansirane 2010. u sklopu NASA-ina programa “Living With a Star” (LWS). Njegova primarna misija trajala je pet godina, ali NASA kaže da bi SDO trebao ostati operativan do 2030. godine.


Slike u filmu snimljene su u razmaku od 108 sekundi u ekstremnoj ultraljubičastoj valnoj duljini SDO-ovim Eksperimentom ekstremne ultraljubičaste varijabilnosti (EVE). SDO je u geosinkronoj orbiti 22.000 km iznad Zemlje, a Sunce se okrene svakih 27 dana, stvarajući stalno promjenjiv pogled na površinu zvijezde.

Dok promatra, SDO mjeri unutrašnjost Sunca, magnetsko polje i vruću plazmu u Sunčevoj koroni. Također mjeri zračenje koje stvara ionosfera Zemlje i drugih planeta.

Svaki dan SDO snima približno 70.000 slika ukupne veličine do 1,5 terabajta podataka. To je izvanredna količina podataka, a studija iz 2017. sve je te podatke sakupila u jedno skladište opisao kao “jedno od najbogatijih i najvećih spremišta podataka o solarnim slikama dostupnih čovječanstvu”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.